Αντιδρούν οι τράπεζες στον περιορισμό των υψηλών μπόνους

Αντιδρούν οι τράπεζες στον περιορισμό των υψηλών μπόνους

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφαίοι παράγοντες του τραπεζικού κλάδου και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού υπεραμύνθηκαν χθες της κουλτούρας των υψηλών αμοιβών και μπόνους, υποστηρίζοντας ότι ένας διεθνής κώδικας για την επιβολή πιο συντηρητικών ορίων θα στερήσει πολύτιμο ταλέντο από τον κλάδο, δηλαδή την ελευθερία να προσελκύσουν κορυφαία στελέχη. «Προτάσεις για την καθιέρωση πλαφόν στην αμοιβή μεμονωμένων στελεχών μπορεί να δημιουργήσουν εμπόδια στην προσέλκυση ταλαντούχων στελεχών από το ένα χρηματοοικονομικό κέντρο στο άλλο», επεσήμανε η Αντζελα Κνάιτ, επικεφαλής της βρετανικής ένωσης τραπεζιτών (ΒΒΑ).

«Είμαστε εναντίον των απόλυτων και αυστηρών ορίων στα πακέτα αποζημίωσης στελεχών», δήλωσε ο Βάλιντ Τσαμάχ, υψηλό διευθυντικό στέλεχος της αμερικανικής τράπεζας Morgan Stanley, στο πλαίσιο του διήμερου ετήσιου συνεδρίου «Banks in Transition» που έλαβε χώρα στη Φρανκφούρτη, ένα έτος μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ομάδας του G20 στο Λονδίνο. Ο Γιόζεφ Ακερμαν, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, τόνισε ότι οι τράπεζες δεν έχουν τα περιθώρια να προσαρμοστούν σε αυστηρά πλαίσια που θα ορίζουν πλαφόν στα μπόνους. «Ο πόλεμος για τη διασφάλιση ταλέντου στον κλάδο βρίσκεται σε απόλυτη τροχιά και υπάρχει κίνδυνος να απορροφηθεί από χώρες με πιο ευνοϊκούς όρους ανταμοιβής. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τον κλάδο».

Πιο διπλωματικός στην τοποθέτησή του ήταν ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της γερμανικής ένωσης τραπεζιτών (BdB), η οποία εκπροσωπεί 220 τράπεζες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Deutsche Bank και Commerzbank AG. Σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandradio, ο κ. Βέμπερ είπε ότι «βασικός στόχος δεν θα πρέπει να είναι μόνον η δημιουργία περισσότερων κανόνων, αλλά, ταυτόχρονα, πιο αποτελεσματικών, έξυπνων και εύκολα εφαρμόσιμων κανόνων από τις ρυθμιστικές αρχές».

Το θέμα των μπόνους καταλαμβάνει πλέον υψηλή θέση στην ατζέντα των κυβερνήσεων της Ευρώπης, αλλά και της αμερικανικής, εφόσον έχουν δαπανηθεί δισεκατομμύρια για τη διάσωση τραπεζικών κολοσσών και την ενίσχυση της ρευστότητας στο διεθνές διατραπεζικό σύστημα.

Στη συνάντηση του Λονδίνου, οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες του G20 συμφώνησαν τη θεσμοθέτηση διεθνών κανόνων για τις αποδοχές υψηλόβαθμων στελεχών τραπεζών και των θυγατρικών τους, προκειμένου να μην ενθαρρύνεται η έκθεση σε κινήσεις υψηλού κινδύνου. Μεταξύ των προτάσεων που συζητήθηκαν περιλαμβάνεται η σύνδεση των αποδοχών με την μακροπρόθεσμη πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων, όπως και να προσδιορίζεται το επίπεδο των μπόνους ως ποσοστό της κερδοφορίας τους. Προτάθηκε ακόμη η δημοσίευση περισσότερων στοιχείων για τα πακέτα αποδοχών και αποζημιώσεων της διοίκησης. Και αυτό διότι εδώ και μια διετία που επιμένει η χρηματοπιστωτική κρίση, με απώλειες και διαγραφές άνω των 1,6 τρισ. δολαρίων, εκχωρήθηκαν μπόνους ακόμη και σε ομίλους που διεσώθησαν από κυβερνήσεις, για να αποκαλυφθεί μετέπειτα ως τετελεσμένο γεγονός.

Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSA), το οποίο δημιουργήθηκε από τους G20 προ πέντε μηνών, ανέλαβε να παρουσιάσει σειρά προτάσεων για τα μπόνους εν όψει της συνόδου κορυφής του G20 που θα πραγματοποιηθεί στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ στις 24 με 25 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή