Η ανάκαμψη θα φέρει περικοπές δαπανών, διεμήνυσε ο κ. Ντάρλινγκ

Η ανάκαμψη θα φέρει περικοπές δαπανών, διεμήνυσε ο κ. Ντάρλινγκ

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια κάθε άλλο παρά δημοφιλή δέσμευση ανέλαβε χθες ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, υποσχόμενος περικοπές δαπανών μόλις ανακάμψει η οικονομία. Τάχθηκε, ωστόσο, ανοικτά κατά οποιασδήποτε πολιτικής λιτότητας στην παρούσα φάση. Επικαλούμενος τα συμπεράσματα από τη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών του G20, ο κ. Ντάρλινγκ τόνισε πως επί του παρόντος πρέπει να συνεχισθεί η παροχή οικονομικής ενίσχυσης προκειμένου να ανασυρθεί η παγκόσμια οικονομία από τη χειρότερη ύφεση που έχει γνωρίσει μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπογράμμισε, έτσι, ότι στην παρούσα φάση θα ήταν λάθος οποιαδήποτε περικοπή δαπανών που «θα σκότωνε την ανάκαμψη». Τόνισε, ωστόσο, πως όταν εδραιωθεί η ανάκαμψη όλες οι χώρες «πρέπει να επαναφέρουν τη δημοσιονομική τους ισχύ».

Ο κ. Ντάρλινγκ απέφυγε να διευκρινίσει ποιοι τομείς θα πληγούν και προτίμησε να τονίσει τη σημασία των στοχευμένων επενδύσεων. Προσέθεσε, δε, πως θα δοθεί προτεραιότητα σε τομείς «πρώτης γραμμής». Αντί άλλης διευκρίνισης, άλλωστε, προτίμησε να υπογραμμίσει τη διάκριση ανάμεσα στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα και τη συντηρητική αντιπολίτευση, που, όπως τόνισε, θα προχωρούσε σε περικοπές, αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος, σε αντίθεση με τους Εργατικούς, που θα διατηρήσουν τις δαπάνες σε τομείς μεγάλης κοινωνικής σημασίας. Ομολογώντας, πάντως, πως υπάρχουν τομείς στους οποίους η κυβέρνηση δεν μπορεί να επηρεάσει σημαντικά, στην ουσία παραδέχθηκε πως θα συρρικνωθούν οι προϋπολογισμοί για ορισμένες πολιτικές. Σύμφωνα, πάντως, με στελέχη του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, διευκρινιστικές λεπτομέρειες θα αναφέρονται στο σχέδιο προϋπολογισμού που θα υποβληθεί τον Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή