Η Γερμανία περιορίζει τις προβλέψεις για μείωση του ΑΕΠ στο 5,5% με 6%

Η Γερμανία περιορίζει τις προβλέψεις για μείωση του ΑΕΠ στο 5,5% με 6%

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων 60 ετών, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης καταγράφει ενθαρρυντικές εξελίξεις και η γερμανική κυβέρνηση περιορίζει ελαφρώς τις προβλέψεις της για τη συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ, στο 5,5% με 6%. Την αναθεώρηση (σε σχέση με την αρχική εκτίμηση για σίγουρη πτώση 6%) ανακοίνωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, που έσπευσε να προεξοφλήσει ότι «έχει ήδη παρέλθει το χαμηλότερο επίπεδο και το τραπεζικό σύστημα σώθηκε από την κατάρρευση». Δεν μπορούσε, ωστόσο, να μην παραδεχθεί πως «πρέπει να διανύσουμε ακόμη μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρις ότου επανέλθουμε εκεί που βρισκόμασταν πριν από την κρίση».

Την επιφυλακτικότητά της δικαιολογούν πλήρως τα τελευταία στοιχεία που φέρουν μεν το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας να διογκώνεται και τις εξαγωγές να αυξάνονται, αλλά τη βιομηχανική παραγωγή να υποχωρεί. Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, το εμπορικό πλεόνασμα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 12% και οι εξαγωγές κατά 2,3% σε ετήσια βάση. Το εμπορικό πλεόνασμα έφθασε, έτσι, τα 13,9 δισ. ευρώ από τα 12,4 δισ. ευρώ στα οποία ανερχόταν τον Ιούνιο, ενώ διαπιστώνεται βελτίωση του γενικότερου οικονομικού κλίματος. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, η αξία τους ανήλθε στα 70,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από τα 67,9 δισ. του Ιουνίου, ενώ οι εισαγωγές παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες στα 56,6 δισ. ευρώ. Σημειωτέον, ότι πρόκειται για τον τρίτο συναπτό μήνα ανόδου των εξαγωγών μετά την εκτίναξή τους κατά 6,1% τον Ιούνιο και την οριακή αύξηση του 0,2% τον Μάιο. Αναλυτές του κλάδου αποδίδουν τις θετικές αυτές εξελίξεις στην άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας στην Ασία, ενώ τονίζουν πως ευνοημένοι κλάδοι είναι εκείνοι των κεφαλαιουχικών αγαθών, όπως οι εταιρείες παρασκευής μηχανολογικού εξοπλισμού.

Η άνοδος των γερμανικών εξαγωγών εξελήφθη από τους αναλυτές ως θετική εξέλιξη, παρά τις έντονες επικρίσεις που έχει δεχθεί το μοντέλο ανάπτυξης της Γερμανίας, ακριβώς εξαιτίας της έντονης εξάρτησής του από τις εξαγωγές. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING, «φαίνεται σαν να μεταλλάχθηκαν οι εξαγωγές από πρόβλημα σε ευλογία μέσα σε δύο μήνες». Σημειωτέον, πάντως, πως η αύξηση σημειώνεται μόνον σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση παραμένουν μειωμένες κατά 18,7%, ποσοστό ιδιαιτέρως υψηλό για μία χώρα όπως η Γερμανία.

Οπως, άλλωστε, τόνισε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, η εικόνα δεν είναι σαφής, καθώς τον ίδιο μήνα η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε πτώση 0,9%, μετά την αύξηση του 0,8% που είχε προηγηθεί τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Κοχ, οικονομικό αναλυτή της UniCredit, στην πτώση της βιομηχανικής παραγωγής συνεισέφερε σημαντικά η περίοδος των διακοπών, αλλά και το γεγονός ότι εξανεμίστηκε ο θετικός αντίκτυπος των μέτρων που έλαβε η γερμανική κυβέρνηση για την τόνωση της αγοράς αυτοκινήτων. Πάντως, ο εν λόγω αναλυτής σημειώνει ότι πρόκειται για την πρώτη αύξηση της παραγωγής ύστερα από πέντε διαδοχικά τρίμηνα πτώσης. Σε ό,τι αφορά δε τις εισαγωγές, παρέμειναν σταθερές τον Ιούλιο μετά την αύξηση κατά 5,9% που είχαν σημειώσει τον Ιούνιο. Σε ετήσια βάση, παρέμειναν μειωμένες κατά 22,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή