Το Μεξικό κέρδισε 8 δισ. δολ. από την πτώση του πετρελαίου

Το Μεξικό κέρδισε 8 δισ. δολ. από την πτώση του πετρελαίου

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον φθόνο των υπολοίπων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, και δη του ΟΠΕΚ, θεωρείται σίγουρο ότι θα επισύρει για το Μεξικό η περσινή κίνηση «αντίθετα στο ρεύμα», χάρη στην οποία όμως αναμένεται να κερδίσει φέτος 8 δισ. δολάρια. Το αδιανόητο για μια χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ, που μάλιστα είναι η έκτη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγός του κόσμου, επετεύχθη χάρη σ’ ένα απλό στοίχημα: ότι οι τιμές του αργού θα υποχωρήσουν σε σχέση με το περσινό ιστορικό ρεκόρ των 147,27 δολαρίων το βαρέλι. Το στοίχημα απέδωσε. Και ο «αρχιτέκτονας» του εγχειρήματος, ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικού, Αγκουστίν Κάρστενς, κατέκτησε επάξια τον τίτλο του «πλέον επιτυχημένου, πλην όμως χειρότερα αμειβόμενου… στελέχους πετρελαιοβιομηχανίας».

Η επιτυχία θεωρείται μάλλον απίθανο να επαναληφθεί. Αλλωστε, αντίστοιχες προσπάθειες άλλων χωρών στο παρελθόν στέφθηκαν με παταγώδη αποτυχία. Προς το παρόν, ο ΟΠΕΚ εμφανίζεται ικανοποιημένος με τα σημερινά επίπεδα των τιμών, προσδοκώντας ότι θα συμβάλουν στην τόνωση της ζήτησης και στην αποκατάσταση των απολεσθέντων εσόδων του.

Ράλι χρυσού

Ξεπέρασε το φράγμα των 1.000 δολαρίων ανά ουγγιά η τιμή του χρυσού στη Νέα Υόρκη, για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2008. Το ράλι αποδόθηκε στην πτώση του δολαρίου και στις ευοίωνες εκτιμήσεις της GoldmaSachs για την πορεία των τιμών των μετάλλων, λόγω «των αυξανόμενων ενδείξεων για μια δυναμικότερη των εκτιμήσεων ανάκαμψη της παγκόσμιας βιομηχανικής δραστηριότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή