Το Μεξικό πόνταρε και κέρδισε

Το Μεξικό πόνταρε και κέρδισε

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δοκίμασαν και άλλοι στο παρελθόν, μόνο που αυτή τη φορά η τύχη πράγματι ευνόησε τους τολμηρούς. Το Μεξικό, έκτη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγός χώρα του κόσμου, κατόρθωσε το αδιανόητο: να κερδίσει, και μάλιστα σεβαστό ποσό, από τη ραγδαία υποχώρηση των τιμών του αργού από το περασμένο καλοκαίρι. Το ποσό αναμένεται να φθάσει τα 8 δισ. δολάρια και η επιτυχία -επίτευγμα του υπουργού Οικονομικών Αγκουστίν Κάρστενς- οφείλεται στο γεγονός ότι «πόνταρε» στην πτώση των τιμών του πετρελαίου λόγω της οικονομικής κρίσης και της διαφαινόμενης συρρίκνωσης της παγκόσμιας ζήτησης για την ενέργεια.

Ο κ. Κάρστενς υπήρξε ο «αρχιτέκτονας» μιας στρατηγικής που είχε στόχο τη διαφύλαξη των τεράστιων κερδών από την εκτίναξη των τιμών πάνω από τα 147 δολάρια το βαρέλι τον περσινό Ιούλιο. Ο Μεξικανός υπουργός στοιχημάτισε στην πτώση των τιμών, ασφαλίζοντας όλες τις πετρελαϊκές εξαγωγές της χώρας του για το 2009 σε μέση τιμή 70 δολαρίων το βαρέλι. Με κόστος 1,5 δισ. δολ. σύναψε τα σχετικά συμβόλαια με τις GoldmaSachs και Barclays Capital, οι οποίες ανέλαβαν να διαθέσουν στην αγορά το μεξικανικό πετρέλαιο.

Ο κ. Κάρστενς μπορεί, τώρα, να υπερηφανεύεται για τον τίτλο του «πλέον επιτυχημένου, πλην όμως χειρότερα αμειβόμενου… στελέχους πετρελαιοβιομηχανίας», όπως τον αποκαλούν αστειευόμενα στελέχη της αγοράς. Επιδεικνύοντας διορατικότητα, ή απλή τύχη, κατόρθωσε να αντιστρέψει την προδιαγεγραμμένη «μοίρα» των υπόλοιπων χωρών του ΟΠΕΚ, που βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με την κατάρρευση της αξίας των εξαγωγών τους, ανάλογης της αντίστοιχης πτώσης των τιμών από τα περσινά πρωτοφανή ύψη. Η συρρίκνωση των πετρελαϊκών εσόδων πιθανώς να ωθήσει τις χώρες του καρτέλ να θέσουν στο στόχαστρο το Μεξικό για τη στρατηγική που ακολούθησε, η οποία οδήγησε σε κέρδη, ποντάροντας όμως εναντίον της τιμής του πετρελαίου. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι το στοίχημα του κ. Κάρστενς δεν επηρέασε τις αγορές πετρελαίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό δείχνει ότι οι προθεσμιακές αγορές ενέργειας είναι πλέον αρκετά μεγάλες και οι κορυφαίοι παραγωγοί μπορούν με επιτυχία να εκτελούν σημαντικές πράξεις ασφάλισης.

Η αίσια έκβαση του στοιχήματος δεν εγγυάται, ωστόσο, κάτι αντίστοιχο για το μέλλον. Κύκλοι των αγορών αποκαλύπτουν ότι ήδη το Μεξικό έχει αρχίσει να ασφαλίζει μικρές ποσότητες των πετρελαϊκών εσόδων του για το ερχόμενο έτος. Τα νέα συμβόλαια «κλειδώνουν» την κατώτατη τιμή για το 2010 στα 50-55 δολάρια το βαρέλι. Παρ’ όλα αυτά, θεωρείται ότι η μεξικανική πρωτοβουλία δεν θα βρει μιμητές. Στο παρελθόν, αντίστοιχες κινήσεις έχουν καταλήξει σε πλήρη αποτυχία. Το γειτονικό Εκουαδόρ εφάρμοσε το 1993 πρόγραμμα ασφάλισης των εξαγωγών του. Μόνο που, αντί να αποκομίσει κέρδη δισεκατομμυρίων, απώλεσε σχεδόν 20 εκατ. δολάρια που πήγαν στα ταμεία της GoldmaSachs. Ακολούθησε πολιτική θύελλα και επίσημες έρευνες για «διαφθορά» του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. Ισως το γεγονός αυτό να έλαβαν υπ’ όψιν τους οι χαράσσοντες την πολιτική της Αλάσκα, το 2002, κατά την εξέταση της προοπτικής ασφάλισης των πετρελαϊκών εσόδων της. Αντ’ αυτού, επέλεξαν τη συνηθέστερη λύση της δημιουργίας ταμείου σταθεροποίησης, όπου πολλές χώρες τοποθετούν τα πετρελαϊκά έσοδά τους ως εξασφάλιση έναντι μελλοντικής πτώσης των τιμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή