Αναζητεί «χρηματοδότες» η Kraft

Αναζητεί «χρηματοδότες» η Kraft

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έντονη κινητικότητα βρίσκεται ο κολοσσός της Kraft Foods -η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας τροφίμων στον κόσμο- ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση των 8 δισ. δολαρίων και να προωθήσει την πρόταση εξαγοράς της βρετανικής Cadbury’s. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι τραπεζικοί όμιλοι της Citigroup και της Deutsche Bank συνεργάζονται ώστε να καλύψουν ουσιαστικά το ήμισυ της προσφοράς, ύψους 16 δισ. δολαρίων, εφόσον το υπόλοιπο θα δοθεί σε ρευστό.

Η αμερικανική Kraft θα πρέπει ίσως να αναβαθμίσει την αρχική της πρόταση, δεδομένου ότι αυτή απορρίφθηκε ως ιδιαίτερα χαμηλή από την Cadbury’s. Η βρετανική εταιρεία γλυκισμάτων και σοκολάτας θεώρησε ότι η προσφορά υποβάθμιζε την αξία της. Βέβαια, όπως επισημαίνουν αναλυτές, μια υψηλότερη προσφορά θα ασκούσε πιέσεις στη βαθμολόγηση της Kraft ως προς τη μακροπρόθεσμη δανειοληπτική της ικανότητα. Σε δήλωσή της η διευθύνουσα σύμβουλος της Kraft Αϊρίν Ρόζενφελντ ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με διεθνείς εταιρείες αξιολόγησης, ώστε να διατηρηθεί η κατάταξή της στη βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης. Η Kraft διαθέτει ομόλογα περίπου 1,25 δισ. δολαρίων, με λήξη τον επόμενο Αύγουστο.

Από μέρους της, η Moody’s Investors Sevice επισήμανε ότι εάν υποβαθμίσει την υφιστάμενη θέση Baa2 της Kraft, αυτή θα εξακολουθήσει να παραμένει στη βαθμίδα των προς επένδυση αξιών. Σύμφωνα με την προσφορά της για την Cadbury’s, θα δοθούν σε μετρητά 6,77 δισ. ευρώ. Η μετοχή της αμερικανικής Kraft είχε ενισχυθεί χθες κατά 1%, στα 26,74 δολάρια, ενώ από τις αρχές του χρόνου έχει υποχωρήσει 1,5%. Η δε μετοχή της Cadbury’s διαπραγματευόταν για τρίτη ημέρα χθες σε επίπεδα άνω της τιμής προσφοράς. Η τιμή της διατηρήθηκε αμετάβλητη στις 786 πένες, ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου, όταν γνωστοποιήθηκε η προσέγγιση της Κraft, είχε ενισχυθεί κατά 38%, στις 783 πένες.

Μια επιτυχής έκβαση της υπόθεσης θα δημιουργήσει έναν όμιλο με ετήσια έσοδα σχεδόν 50 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, θα προσφέρει στην αμερικανική εταιρεία ένα σημαντικό προνόμιο: την πρόσβασή της στις αγορές των αναδυόμενων χωρών, καθώς και σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, τα οποία θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς τα δικά της. Ετσι, η επικεφαλής της Kraft Αϊρίν Ρόζενφελντ είναι αποφασισμένη να προωθήσει την εξαγορά της Cadbury’s και να κάμψει την αρχική αντίσταση. «Αυτή είναι η σωστή στιγμή για να λάβει σάρκα και οστά ο συνδυασμός των δυο εταιρειών», τονίζει. Στόχος της για την εταιρεία είναι να αξιοποιήσει την κρίση ώστε να τονώσει την παραγωγικότητά της στην Ευρώπη, να επικεντρωθεί σε υψηλότερα περιθώρια κέρδους, αλλά και να ενισχύσει τα εμπορικά σήματα που έχουν πρωτεύουσα σημασία γι’ αυτήν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή