Ανεβάζει στροφές με ανάπτυξη 9,2% φέτος η Κίνα

Ανεβάζει στροφές με ανάπτυξη 9,2% φέτος η Κίνα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας επιταχύνεται, παρά τον πρόσφατο περιορισμό του δανεισμού που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της κεφαλαιαγοράς της χώρας, λόγω φόβων ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις και την παραγωγή. Οι αποδείξεις περί του αντιθέτου προέρχονται από μεγάλες μεταλλευτικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα από την Alcoa, που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου των ΗΠΑ. Η Αlcoa αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις σχετικά με τη ζήτηση μετάλλων στην Κίνα, όπου ήδη παρατηρείται ισχυρότερη ζήτηση.

Η αμερικανική General Motors, η μεγαλύτερη ξένη αυτοκινητοβιομηχανία στην Κίνα, αναφέρει ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη χώρα ενδέχεται να φθάσουν τα 12 εκατομμύρια οχήματα, παραγκωνίζοντας τις ΗΠΑ από την πρώτη θέση που κατέχει στη διεθνή αγορά.

Ο δείκτης Sanghai Composite Index είχε σημειώσει αισθητή πτώση στις 20 Αυγούστου, επειδή επικρατούσαν φόβοι περί κάμψεως στη χορήγηση δανείων για τον προηγούμενο μήνα. Τα στατιστικά στοιχεία του Αυγούστου, όμως, επέφεραν κάποια ανακούφιση: η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο, σε ετήσια βάση, και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν, σε ετήσια βάση επίσης, κατά 15%, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. «Ο περιορισμός των πιστώσεων δεν πρόκειται να συνθλίψει την οικονομία», δήλωσε από τη Σιγκαπούρη ο Τιμ Κόντον, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών ερευνών για την Ασία του τραπεζικού ομίλου ING. Ο κ. Κόντον, ο οποίος στο παρελθόν είχε εργασθεί και για την Παγκόσμια Τράπεζα, διευκρίνισε ότι «οι επενδυτές χρειάζονται κάποιο χρόνο για να συνειδητοποιήσουν το γεγονός». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, «η περίοδος άνθησης των πιστώσεων στις αρχές του τρέχοντος έτους, είναι ικανή να εγγυηθεί την άνοδο της κινεζικής οικονομίας». Ερευνα μεταξύ οικονομολόγων καταλήγει ότι το κινεζικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί το 2010 κατά 9,2%, από το 8,3% εφέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή