Επιστρέφει το ρίσκο, πέφτει το δολάριο

Επιστρέφει το ρίσκο, πέφτει το δολάριο

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους έναντι του ευρώ ώθησε χθες το δολάριο η στροφή προς επενδύσεις υψηλότερου κινδύνου, η οποία πυροδότησε άνοδο στα χρηματιστήρια και τις αγορές των πρώτων υλών. Αργά το απόγευμα, η τιμή του ευρώ κινούνταν πάνω από τα 1,45 δολάρια, έναντι 1,4478 προχθές. Νωρίτερα, είχε ανέλθει μέχρι τα 1,4601 δολάρια, επίπεδα που είναι τα υψηλότερα για το ευρώ από τις 18 Δεκεμβρίου του 2008. Στη συνέχεια, ωστόσο, ανέκτησε έδαφος, καθώς η Fed εκτίμησε ότι η οικονομία των ΗΠΑ σταθεροποιείται. Το δολάριο υποχώρησε και έναντι του γιεν, σε μια εξέλιξη που σύμφωνα με τους αναλυτές οφείλεται στις θετικές εκτιμήσεις για την ανάκαμψη, αλλά και τις δηλώσεις κινέζου αξιωματούχου ότι η πολιτική της Fed θα προκαλέσει πληθωρισμό που θα πλήξει το αμερικανικό νόμισμα.

Η πτώση του δολαρίου δεν προβλημάτισε πάντως τη Γουόλ Στριτ, όπου ο δείκτης Standard & Poor’s 500 εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου 11μήνου, μετά τη σύσταση της Goldman Sachs για αγορά μετοχών ομίλων με πολυσχιδείς δραστηριότητες και τη διαπίστωση του «βετεράνου» διαχειριστή κεφαλαίων Μάικλ Πράις ότι «αξίζει» να αγοράζονται οι αμερικανικές μετοχές. Ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,7%.

Στην Ευρώπη, οι τιμές των μετοχών έκλεισαν στα υψηλά 11μήνου, κυρίως χάρις στους κλάδους ενέργειας και τραπεζών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ενισχυμένος κατά 1%. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε πάνω από το φράγμα των 5.000 μονάδων, για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο, σημειώνοντας άνοδο 1,15%. Ο δείκτης CAC-40 του Παρισιού έκλεισε με κέρδη 1,28%, ενώ ο DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε κατά 1,69% υψηλότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή