Ικανοποιητικές θεωρεί τις τιμές του πετρελαίου ο ΟΠΕΚ

Ικανοποιητικές θεωρεί τις τιμές του πετρελαίου ο ΟΠΕΚ

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένες να αφήσουν αμετάβλητη την επίσημη παραγωγή τους εμφανίζονταν χθες οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, ικανοποιημένες από τα επίπεδα στα οποία κινούνται τον τελευταίο καιρό οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές. Με τη σύνοδο της Βιέννης να πραγματοποιείται νύχτα, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει ο ιερός για τους μουσουλμάνους μήνας του Ραμαζανιού, τελική απόφαση δεν αναμενόταν ώς αργά χθες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου του Κουβέιτ, σεΐχη Αχμέντ αλ Αμπουλά αλ Σαμπάχ, η αρμόδια επιτροπή του 12μελούς καρτέλ επρόκειτο να προτείνει διατήρηση του ισχύοντος πλαφόν. Και ο Αλγερινός ομόλογός του, Σακίμπ Χελίλ, τόνισε ότι «το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να συμμορφωθούμε με όσα συμφωνήσαμε».

Αυτό είναι το μεγαλύτερο μέλημα του καρτέλ, το οποίο εμφανίζει αδυναμία στο θέμα της πειθαρχίας. Το ποσοστό συμμόρφωσης με τις συμφωνηθείσες ποσοστώσεις παραγωγής έχει μειωθεί σε περίπου 70%, σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια ζήτηση παραμένει υποτονική, τα πετρελαϊκά αποθέματα υψηλά και οι μεγάλες παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ έτοιμες να καλύψουν οποιαδήποτε έλλειψη προκύψει.

Η θέση του ΟΠΕΚ παραμένει δύσκολη. Το καρτέλ εξακολουθεί να προβληματίζεται για τα υψηλά αποθέματα και τα θεμελιώδη μεγέθη προσφοράς και ζήτησης, όπως άλλωστε παραδέχθηκε ο πρόεδρός του και υπουργός Πετρελαίου της Αγκόλας, Ζοζέ Μποτέλιο ντε Βασκονσέλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του ΟΠΕΚ είναι να διατηρήσει τις τιμές σταθερές, καθώς επίπεδα της τάξης των 70-75 δολαρίων το βαρέλι θεωρείται ότι είναι ικανοποιητικά τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παραγωγούς. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι το καρτέλ εξακολουθεί να δεσμεύεται ότι θα καλύψει τυχόν αύξηση της παραγωγής, αν ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή