Κριτική για τα μπόνους εκ των έσω

Κριτική για τα μπόνους εκ των έσω

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πολυετή εγγυημένα πακέτα αποδοχών που λαμβάνουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη θα πρέπει να απαγορευτούν και να ληφθούν μέτρα που θα αποθαρρύνουν την ανάληψη υψηλού επενδυτικού κινδύνου, δήλωσε χθες ο Λόιντ Μπλάκφεϊν, διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, από τη Φρανκφούρτη. Μία ημέρα μετά την ένθερμη υποστήριξη της κουλτούρας των υψηλών μπόνους από τους επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων σε τραπεζικό συνέδριο, ο κ. Μπλάκφεϊν επέλεξε τη στάση της αυτοκριτικής, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι μεγάλες αποζημιώσεις συνεχίζουν να πυροδοτούν διαμάχες και την οργή του κόσμου. Και, από πολλές απόψεις, αυτό είναι κατανοητό και σωστό».

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες του G20 συμφώνησαν στη χάραξη ρυθμιστικού πλαισίου για τον καθορισμό των μπόνους των στελεχών ως ποσοστό των κερδών μιας τράπεζας, και την προς τα κάτω αναπροσαρμογή τους όταν παρουσιάζονται ζημίες. Μετά την κρατικοποίηση των εταιρειών στεγαστικής πίστης Fannie Mae και Freddie Mac και του ασφαλιστικού ομίλου AIG, μια απόφαση που ελήφθη από την αμερικανική κυβέρνηση για να αποφευχθεί η κατάρρευσή τους, παραχωρήθηκαν μπόνους εκατ. δολαρίων, προκαλώντας την οργή της κοινής γνώμης. Ο Γιόσεφ Ακερμαν, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, δήλωσε ωστόσο ότι τα μέτρα που συζητούνται από το G20 θα έχουν επιπτώσεις στον κλάδο, όταν οι εταιρείες θα επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τα πλέον ταλαντούχα στελέχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή