Οι πλούσιοι Αμερικανοί… πτωχεύουν

Οι πλούσιοι Αμερικανοί… πτωχεύουν

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O αριθμός των πλούσιων Αμερικανών που έκαναν αίτηση υπαγωγής στο Κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ σημείωσε άλμα 73% το β΄ τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας National Bankruptcy Research Center.

Ολο και περισσότεροι ιδιώτες ή οικογένειες -με τουλάχιστον 1.010.650 δολάρια σε διασφαλισμένα χρέη και 336.900 δολάρια σε μη διασφαλισμένα χρέη- χρησιμοποιούν το Κεφάλαιο 11, που συνήθως αξιοποιούν για την προστασία από τους πιστωτές κατά την αναδιάρθρωσή τους οι επιχειρήσεις. Οι πτωτικές τιμές των αμερικανικών ακινήτων καθιστούν αδύνατη την αναχρηματοδότηση ή των πώληση των ακινήτων όταν οι τιμές πέφτουν κάτω από την αξία των ενυπόθηκων δανείων, εξηγεί το φαινόμενο ο δικηγόρος με ειδίκευση σε πτωχεύσεις Τζόζεφ Μπάλντι. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με ακίνητη περιουσία την οποία δεν μπορούν να υποστηρίξουν. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πληρωμές και δεν μπορούν να πουλήσουν και το σπίτι», συμπληρώνει ο Μπάλντι.

Το Κεφάλαιο 11 είναι πιο δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία για τους οφειλέτες και πιστωτές απ’ ό, τι το Κεφάλαιο 7 της εκκαθάρισης των περιουσιακών στοιχείων. Το Κογκρέσο προχώρησε το 2005 σε τροποποίηση του πτωχευτικού δικαίου, καθιστώντας δυσκολότερη την αίτηση στο άρθρο 7, το οποίο επιτρέπει πλήρη απαλλαγή των χρεών. Ωστόσο, το Κεφάλαιο 11 παρέχει χρόνο στους εμπλεκόμενους έτσι ώστε να κάνουν ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης των οικονομικών τους. Τα επίπεδα χρέους στη νομοθεσία του 2005 εμποδίζουν μεγάλο αριθμό υψηλόμισθων από το να κάνουν αίτηση για το Κεφάλαιο 7.

Ο αριθμός κατοικιών αξίας ενός εκατ. δολαρίων και άνω που περιλαμβάνονται στις λίστες προς πώληση κατέγραψε άνοδο 27,3% από τον Οκτώβριο έως τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα που παρακολουθεί συναλλαγές ακινήτων, Zillow. com. Παράλληλα, ο αριθμός κατοικιών που πωλήθηκαν μεταξύ ενός και δύο εκατ. δολαρίων σημείωσε πτώση 23% τον Ιούλιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Σχεδόν για το 4,3% των αμερικανικών σπιτιών, ή περίπου για ένα σε κάθε 25 ακίνητα, ασκήθηκε το δικαίωμα κατάσχεσης εξ υποθήκης κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με έρευνα της Mortgage Bankers Association, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ στο διάστημα των τελευταίων τριάντα χρόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή