Οι πρωταγωνιστές της χρηματοπιστωτικής «καταιγίδας»

Οι πρωταγωνιστές της χρηματοπιστωτικής «καταιγίδας»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΦΕΛΝΤ, πρώην επικεφαλής της Lehman Brothers. Ενα χρόνο μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, «πρωταγωνιστεί» σε σειρά του BBC για την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας. Ο πρώην επικεφαλής του κολοσσού της Wall Street ισχυρίζεται ότι δεν φταίει. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας επικρίνεται διότι ανάγκασε την τράπεζα να εκτεθεί σε υπερβολικό επενδυτικό κίνδυνο στην αγορά των επισφαλών στεγαστικών δανείων. Η Lehman οδηγήθηκε στην πτώχευση καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνήθηκε να τη στηρίξει. Η κατάρρευσή της λειτουργεί συμβολικά ως η συμπυκνωμένη απεικόνιση της κρίσης.

ΧΕΝΡΙ ΠΟΛΣΟΝ, τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Διαδραμάτισε ιστορικό ρόλο σε μία ιστορική στιγμή. Ο Τζ. Μπους του είχε δώσει ελευθερία κινήσεων για να ανακόψει την κατάρρευση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, πριν αποσυναρμολογήσουν την οικονομία. Οργάνωσε τη διάσωση των δύο ιδρυμάτων στεγαστικών δανείων Fannie Mae και Freddie Μac, καθώς και του ασφαλιστικού ομίλου της AIG. Η άρνηση, όμως, να διασώσει τη Lehman Brothers του χρεώθηκε ως εσφαλμένη, αν όχι δόλια, κίνηση, καθώς είχε χρηματίσει επικεφαλής της ανταγωνίστριάς της Goldman Sachs. Κριτική δέχθηκε και για το πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών με 700 δισ. δολ.

ΜΠΕΝ ΜΠΕΡΝΑΝΚΙ, πρόεδρος της Fed. Με συντονισμένες και επιθετικές κινήσεις, πριν ένα χρόνο ο επικεφαλής της Fed και οι ομόλογοί του στις μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες παγκοσμίως έδρασαν για να αποτρέψουν την κατάρρευση του παγκοσμίου χρηματοοικονομικού συστήματος. «Υιοθέτησαν» τράπεζες, ανέλαβαν τα επισφαλή περιουσιακά τους στοιχεία, μείωσαν τα επιτόκια και τόνωσαν τη ρευστότητα στην αγορά. «Εάν δεν το είχαμε πράξει αυτό σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, η ύφεση θα ήταν χειρότερη και η παγκόσμια οικονομία δεν θα είχε ξεκινήσει την έξοδό της από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων γενεών», δηλώνει σήμερα.

ΖΑΝ-ΚΛΟΝΤ ΤΡΙΣΕ, πρόεδρος της ΕΚΤ. Η συνεργασία του με τους λοιπούς κεντρικούς τραπεζίτες και κρατικούς αξιωματούχους πριν από ένα χρόνο ήταν άμεση και συνέβαλε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης. Ωστόσο, σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία όσων συναδέλφων του μιλούν για διατηρήσιμη ανάκαμψη και επιμένει ότι «ακόμα έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας». Επισημαίνει ότι η κρίση δεν έχει τερματισθεί και υπογραμμίζει τη σημασία να υπάρξει αξιόπιστος σχεδιασμός, ώστε η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική να επανέλθει σε καθεστώς βιωσιμότητας.

ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΜΠΡΑΟΥΝ, πρωθυπουργός της Βρετανίας. Πριν ένα χρόνο ήταν σε προνομιούχο θέση. Η κρίση τού προσέφερε μία μοναδική ευκαιρία: να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να επιδείξει ασυνήθιστη -για τα βρετανικά δεδομένα- ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να αναλάβει ηγετικό ρόλο. «Για την Ευρώπη δε θα μπορούσε να ήταν πιο σοβαρό το διακύβευμα, τώρα είναι η στιγμή της αλήθειας», είχε δηλώσει πριν από μία έκτακτη σύνοδο της Ε.Ε. Σε αυτήν υιοθετήθηκε το βρετανικό σχέδιο τραπεζικής διάσωσης, η δημοτικότητά του ενισχύθηκε και οι μετοχές του ανέβηκαν. Σήμερα, δέχεται πυρά, καθώς η κρίση αποδεικνύεται ιδιαίτερα σκληρή για τη χώρα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή