Εν συντομια

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχωρεί η συγχώνευση Bharti Airtel – ΜΤΝ

Προχωρά η συγχώνευση της ινδικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Bharti Airtel με τη νοτιοαφρικανική MTN Group, καθώς οι δύο εταιρείες συμφώνησαν στην ανταλλαγή των μετοχών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Bharti βελτίωσε την προσφορά της για το 49% των μετοχών του ομίλου MTN, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος του κλάδου στην Αφρική, αυξάνοντας τα μετρητά που περιλαμβάνει η αξίας 14 δισ. δολαρίων προσφορά της. Αντίστοιχα, η MTN θα αποκτήσει το 33% της Bharti αντί 10 δισ. δολαρίων. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διασυνοριακή συμφωνία συγχώνευσης φέτος, η οποία θα δημιουργήσει ένα γίγαντα με ετήσιες πωλήσεις 20 δισ. δολαρίων και 200 εκατομμύρια συνδρομητές, από το Γιοχάνεσμπουργκ μέχρι το Μουμπάι. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Singapore Telecommunications, η οποία ελέγχει το 30% της ινδικής Bharti, έχει σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες συμφωνήσει να επενδύσει 3 δισ. δολάρια για την αγορά μετοχών της Βharti.

Οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν στη Γερμανία για δεύτερο συνεχή μήνα τον Αύγουστο. Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο -0,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, περιορίζοντας πάντως την πτώση των τιμών κατά 0,7% που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που προέβλεπαν στασιμότητα των τιμών τον Αύγουστο για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή ανήλθαν κατά 0,3%.

Ανοδικά οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων

Οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια, την περασμένη εβδομάδα, στις ΗΠΑ ανήλθαν με τον ισχυρότερο ρυθμό από τον Μάρτιο, καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια πυροδότησαν νέες αιτήσεις για αναχρηματοδότηση των δανείων και νέες αγορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Στεγαστικής Πίστης, ο δείκτης αιτήσεων για αγορά σπιτιού ή αναχρηματοδότηση δανείου αυξήθηκε κατά 17% την εβδομάδα που έληξε στις 4 Σεπτεμβρίου, στο 648,3 από 554,1 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο δείκτης για αναχρηματοδότηση, ο οποίος ανήλθε κατά 23%, ενώ ο δείκτης νέων αγορών σημείωσε μετριοπαθέστερη άνοδο, της τάξης του 9,5% – αύξηση που εξακολουθεί, πάντως, να είναι η υψηλότερη από τον περασμένο Ιανουάριο. Το μέσο σταθερό επιτόκιο για δάνειο 30 ετών έχει υποχωρήσει στο 5,02%.

Η Ρωσία χρειάζεται ακόμη στήριξη, λέει ο Μεντβέντεφ

Είναι πολύ νωρίς για τη Ρωσία να αποσύρει τα κρατικά πακέτα στήριξης της οικονομίας της, εκτίμησε ο πρόεδρος της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ (φωτογραφία). Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, παρά τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας (όπως είναι η ανακοίνωση της αύξησης εξαγωγών πετρελαίου της χώρας, για πρώτη φορά σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα της Σ. Αραβίας), μένει να αποδειχθεί «αν η θετική τους δυναμική είναι διατηρήσιμη». Κάποια σημάδια δείχνουν ότι η συνολική πτώση της οικονομίας έχει τερματισθεί, εκτίμησε ο κ. Μεντβέντεφ, αναφερόμενος ιδιαίτερα στα θετικά σημάδια από τη βιομηχανική παραγωγή και τις μεταφορές. Αντίστοιχα, τόνισε ότι η πτώση στις κεφαλαιακές επενδύσεις επιβραδύνεται. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το ρωσικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 10,9% το β’ τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση.

Μήνυση στελεχών της Dresdner για μη καταβολή μπόνους

Στελέχη της Dresdner, που έχει εξαγοραστεί από την Commerzbank, κατέθεσαν μήνυση διεκδικώντας μπόνους που δεν τους έχουν καταβληθεί. Οταν η Commerzbank εξαγόρασε την Dresdner, αποφάσισε τη δραστική περικοπή των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η τελευταία προς τα υψηλόβαθμα στελέχη της. Οπως δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάρτιν Μπλέσινγκ, η Commerzbank επιστρέφει ενισχύσεις 10 δισ. στο κράτος, και τόνισε ότι επανεξετάζει την πολιτική των μπόνους της, ώστε να λαμβάνει υπόψη τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία.

«Εξήλθε της κρίσης ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας»

Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας εξήλθε της κρίσης, διακήρυξε χθες ο επικεφαλής της γαλλικής Renault, Κάρλος Γκοσν, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή και θα χρειαστεί πολλά χρόνια. Ο γνωστός και επιτυχημένος πρόεδρος του ομίλου Renault-Nissan εκτίμησε πως οι χρηματοοικονομικές και τραπεζικές συμφωνίες που διατίθενται στον κλάδο έχουν επιστρέψει σε πιο φυσιολογικές συνθήκες, καθώς «η κρίση είναι ξεκάθαρα πίσω μας». Προέβλεψε, δε, περισσότερες συμμαχίες στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή