«Φούσκες» στην κινεζική αγορά από τα πακέτα στήριξης

«Φούσκες» στην κινεζική αγορά από τα πακέτα στήριξης

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O αντιπρόεδρος της Bank of China, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, παραδέχθηκε χθες ότι η πλούσια προσφορά ρευστότητας έχει δημιουργήσει φούσκες στις μετοχές, τα εμπορεύματα και την αγορά ακινήτων. Οπως προειδοποίησε ο κ. Ζου Μιν, ο κίνδυνος που δημιουργείται είναι ότι η αυξανόμενη ρευστότητα πηγαίνει σε αγορές περιουσιακών στοιχείων και όχι στην ενίσχυση των επιχειρήσεων. «Υπάρχουν φούσκες στα εμπορεύματα, τις μετοχές και τα ακίνητα», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αυτό δεν ισχύει μόνο στην Κίνα, «αλλά παντού». Η τρίτη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της χώρας έχει διαθέσει δάνεια συνολικού ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του έτους, ποσό μεγαλύτερο όχι μόνο από κάθε άλλο κινεζικής τράπεζας, αλλά και μεγαλύτερο του ΑΕΠ της Νέας Ζηλανδίας.

Η πιστωτική επέκταση – ρεκόρ της Κίνας έχει συνεισφέρει στην ανάπτυξη του ΑΕΠ της κατά 7,9% το β΄ τρίμηνο, ωστόσο έχει αυξήσει τις ανησυχίες ότι τα τραπεζικά δάνεια έχουν χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς, όπως η αγορά μετοχών και ακινήτων.

Επιμένει το Πεκίνο

Εμμένει στην κρατική στήριξη της οικονομίας ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο. Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που λαμβάνει χώρα στην Ντάλια της Κίνας, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τα πακέτα στήριξης της οικονομίας, καθώς «η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας είναι ασταθής και μη διατηρήσιμη». «Δεν μπορούμε και δεν θα αλλάξουμε την κατεύθυνση των μέτρων μας», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή