Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers και δύο χρόνια από τη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε στην Αμερική από το 1930, με πρωτοφανείς συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα και την πραγματική οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο. H αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται πλέον στο χείλος της καταστροφής, όμως οι παρενέργειες από τη «φούσκα» της αμερικανικής στεγαστικής πίστης και το πιστωτικό κραχ δεν έχουν ακόμη πλήρως αμβλυνθεί. Και με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς να επιπλέουν ήδη σε πελάγη χρεών, ουδείς μπορεί να επαναπαύεται με τη σκέψη ότι θα μπορούν να δανείζονται συνεχώς και περισσότερα με τα μηδενικά επιτόκια.

Το μήνυμα από τις Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Ελβετίας κ.ά., είναι συγκρατημένα αισιόδοξο. Θεωρούν ότι δεν χρειάζονται μεν νέα σωσίβια διάσωσης από την ύφεση των οικονομιών και της στήριξης του τραπεζικού συστήματός της. Αλλά δηλώνουν ότι θα αφήσουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στα μηδενικά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμη. Χτες ήταν η σειρά της Κεντρικής Τράπεζας της Βρετανίας. Στο ανακοινωθέν της Νομισματικής Επιτροπής της Τράπεζας της Αγγλίας επισημαίνεται πως συνεχίζεται μεν, αλλά δεν επεκτείνεται η πολιτική της quantitative easing, με τις αγορές ομολόγων του βρετανικού Δημοσίου να παραμένουν συνολικώς στα 175 δισ. στερλίνες. Παράλληλα, χτες, η Τράπεζα άφησε το εθνικό επιτόκιο στο ιστορικό ναδίρ του 0,5%, στα χαμηλότερα επίπεδα από την ίδρυσή της το 1694.

Δηλαδή, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της στρατηγικής του «helicopter money» και της πολιτικής που αυξάνει ποσοτικά την προσφορά χρήματος (quantitative easing). Αλλά η έξοδος κινδύνου από τη στρατηγική αυτή κρύβει πολλές παγίδες. Οι «ειδικοί» αναγνωρίζουν τον κίνδυνο. Αλλά, έτσι όπως έχει εξελιχθεί το πράγμα, κανείς δεν τολμά να κάνει πίσω, καθώς όλοι έχουν αυτοπαγιδευτεί…

Να επισημανθεί πως η ρήση «helicopter money» αποδίδεται στον σημαντικό διανοητή της οικονομικής επιστήμης Μίλτον Φρίντμαν. Και χρησιμοποιήθηκε λεκτικά από τον Αμερικανό κεντρικό τραπεζίτη Μπεν Μπερνάνκι, που αποκαλείται «helicopter Ben». Τον ίδιο τίτλο διεκδικεί και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ. Οι επενδυτές και οι κερδοσκόποι στράφηκαν χθες στο Σίτι μετά το χθεσινό ανακοινωθέν της Τράπεζας της Αγγλίας και αγόρασαν τη στερλίνα που ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου στα 1,6658 δολάρια και έναντι του ευρώ στις 87,50 πένες.

Ωστόσο, παραμένει στην επικαιρότητα το επίμαχο θέμα των κρατικοποιήσεων τραπεζών στη Βρετανία. Στον έλεγχο του κράτους έχει περιέλθει το 70% της Royal Bank of Scotland και το 43% του τραπεζικού ομίλου Lloyds. Στην πρώτη περίοδο της κρίσης η κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να κρατικοποιήσει τις τράπεζες στεγαστικών δανείων Northern Rock και Bradford & Bingley. Το συνολικό κόστος της κρίσης για τη Βρετανία υπολογίζεται στο 1,4 τρισ. στερλίνες.

Ηδη, το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση Μπράουν κινδυνεύει να προκαλέσει πιέσεις στη στερλίνα αν δεν δεσμευθεί στη λήψη «αξιόπιστων» μέτρων για τη συρρίκνωση του διογκούμενου δημοσιονομικού ελλείμματος. Και προβλέπεται ότι «η χώρα θα περάσει πολύ δύσκολες στιγμές τα ερχόμενα 3 – 4 χρόνια. Για το τρέχον έτος το υπουργείο Οικονομικών αναμένει διπλασιασμό του ελλείμματος στο 12,4% του ΑΕΠ!

Και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άφησε το επιτόκιο του ευρώ στα ίδια επίπεδα του 1% και συνεχίζουν να υλοποιούν την αγορά των λεγόμενων covered bonds, που είναι τραπεζικά ομόλογα πάνω σε ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια ή δημόσιο χρέος. Ο Τρισέ, μάλιστα, αισιοδοξεί ότι η Ευρωζώνη θα καλωσορίσει το 2010 με οικονομική ανάκαμψη και πληθωρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή