Η Τράπεζα της Αγγλίας διατηρεί αμετάβλητο στο 0,5% το επιτόκιο

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατηρεί αμετάβλητο στο 0,5% το επιτόκιο

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε στάσιμα τα επιτόκιά της, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί το πρόγραμμα για την αγορά περιουσιακών στοιχείων, στην πλειονότητά τους κρατικά ομόλογα. Το πρόγραμμα αγοράς ανέρχεται στις 175 δισ. στερλίνες και στόχο έχει να εδραιώσει την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, η οποία εξέρχεται από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων τουλάχιστον τριάντα ετών. Με αυτά τα δεδομένα, το βασικό επιτόκιο της στερλίνας διατηρήθηκε αμετάβλητο στο 0,5%, όπως προβλεπόταν από τους αναλυτές.

Οι ενδείξεις ότι η οικονομία της χώρας επανέρχεται σταδιακά σε ορθή πορεία συνέβαλαν στο να ενισχυθεί την Τετάρτη ο FΤSΕ 100 σε επίπεδα άνω των 5.000 μονάδων για πρώτη φορά σε διάστημα ενός έτους. Τον Ιούλιο, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, επιχειρηματολογούσε για ακόμη περισσότερες αγορές ομολόγων από το πιστωτικό ίδρυμα. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ωστόσο, το Δ. Σ. της τράπεζας δεν αποφάσισε αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, δεικνύοντας ότι τα περισσότερα στελέχη της είναι πεπεισμένα ότι η ανάκαμψη βρίσκεται καθ’ οδόν. Κατά την άποψη του Μπράιαν Χίλιαρντ, επικεφαλής οικονομολόγου της Socit Gnrale και πρώην στελέχους της Τράπεζας της Αγγλίας, «η οικονομία ανακάμπτει, πλην όμως υστερεί σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ευρώπη: Η εκτίμηση για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου είναι απογοητευτική, καθώς φαίνεται ότι εξήλθαμε της ύφεσης αλλά με τρόπο εξασθενημένο». Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε σε χαμηλότατα επίπεδα το επιτόκιό της από το Μάρτιο και εντεύθεν, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ της 3ης Σεπτεμβρίου, το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης παρέμεινε στο 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή