ΟΠΕΚ και προσδοκίες για τη ζήτηση ώθησαν το πετρέλαιο στα 72 δολ.

ΟΠΕΚ και προσδοκίες για τη ζήτηση ώθησαν το πετρέλαιο στα 72 δολ.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεών της για τη φετινή πετρελαϊκή ζήτηση προχώρησε χθες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), την ώρα που ο ΟΠΕΚ ανακοίνωνε την απόφασή του να διατηρήσει τις ποσοστώσεις παραγωγής στα ισχύοντα επίπεδα. Οι δυο εξελίξεις συνέβαλαν στην άνοδο της τιμής του αργού πάνω από τα 72 δολάρια το βαρέλι, διατηρώντας το ράλι των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων. Σε αυτό συνέβαλαν και τα στοιχεία, βάσει των οποίων υπήρξε δραστική συρρίκνωση των αποθεμάτων στη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα του κόσμου, τις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΙΕΑ, η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση θα διαμορφωθεί σχεδόν κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως υψηλότερα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του οργανισμού, τόσο φέτος όσο και το 2010. Η ΙΕΑ επικαλείται την κατανάλωση καυσίμων σε ΗΠΑ και Ασία, η οποία θεωρεί ότι θα είναι τελικά μεγαλύτερη απ’ όσο αναμενόταν, χάρη στη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων. Ειδικότερα, για το 2009 προβλέπει ότι η ζήτηση θα διαμορφωθεί στα 84,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ για το 2010 στα 85,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ωστόσο, η Υπηρεσία δεν παύει να προειδοποιεί ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι βραδεία. Η ΙΕΑ επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «παραμένουν ισχυροί φόβοι για το μέγεθος και το ρυθμό της ανάκαμψης, ιδίως στις μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ».

Σύμφωνα με αναλυτές της ΙΕΑ, «σε ετήσια βάση, η συρρίκνωση της ζήτησης θα περιορίζεται όσο προχωρούμε προς τα τέλη του 2009 και στη συνέχεια, στις αρχές του 2010, θα αρχίσουμε να βλέπουμε αύξηση». Οι αναλυτές υπογραμμίζουν το γεγονός ότι «η μεγάλη αλλαγή στην έκθεση της ΙΕΑ είναι ότι αναθεωρήθηκε δραστικά προς τα πάνω η ζήτηση». Τέτοια αναθεώρηση φαίνεται ότι δεν έκανε πάντως ο ΟΠΕΚ, ο οποίος μετά τη σύνοδο που έληξε χθες, τις πρώτες πρωινές ώρες, ανακοίνωσε ότι «εφόσον στις αγορές συνεχίζει να επικρατεί υπερπροσφορά και δεδομένων των κινδύνων που ελλοχεύουν στην εξαιρετικά εύθραυστη ανάκαμψη», συμφωνήθηκε «να διατηρηθούν αμετάβλητα προς το παρόν τα ισχύοντα επίπεδα παραγωγής». Αλλωστε, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ Ναΐμι, τα σημερινά επίπεδα των τιμών είναι «καλά για όλους, καταναλωτές και παραγωγούς».

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ δίνουν εξάλλου μια εικόνα για την πορεία της ζήτησης. Οπως ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, τα αποθέματα αργού στη χώρα συρρικνώθηκαν κατά 5,9 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε την περασμένη Παρασκευή. Η ποσότητα είναι υπερτριπλάσια έναντι των προβλέψεων. Ωστόσο, τα αποθέματα βενζίνης και προϊόντων διύλισης που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ντίζελ και πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν, καθώς η ζήτηση για αργό τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες αυξήθηκε κατά 2% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, όταν ο τυφώνας Γκούσταβ σάρωνε τη Λουιζιάνα. Η προσφορά παραμένει υπεραρκετή. Και σύμφωνα με τους αναλυτές, η συρρίκνωση των αποθεμάτων αργού δείχνει απλώς ότι τα διυλιστήρια επιταχύνουν την παραγωγή τους ενόψει του τέλους της θερινής περιόδου διακοπών. Αυτό που προβληματίζει πλέον είναι «αν η ζήτηση θα επαρκέσει για να καλύψει την προσφορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή