Οριστικά στη Magna Opel και Vauxhall με τις ευχές της GM

Οριστικά στη Magna Opel και Vauxhall με τις ευχές της GM

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη Saab, άλλες δύο ευρωπαϊκές θυγατρικές της αμερικανικής General Motors, η γερμανική Οpel και η βρετανική Vauxhall, αλλάζουν χέρια. Με την απόφαση για παραχώρησή τους στην καναδική Magna International, κλείνει ένα κεφάλαιο της ιστορίας τους, δίνοντας τέλος στην τελευταία επώδυνη φάση πτώχευσης της μητρικής General Motors. H εξέλιξη αυτή μπορεί να ερμηνευθεί ως νίκη για τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία είχε στόχο να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας στη χώρα της, προτού συγκατανεύσει σε οποιαδήποτε συμφωνία. Η Αγκελα Μέρκελ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή της, καθώς είχε εκφράσει την προτίμησή της για την προσφορά της Magna – η οποία έχει τη συνεργασία της ρωσικής τράπεζας Sberban. Σύμφωνα με την πρότασή τους, θα παραμείνουν σε λειτουργία και τα τέσσερα εργοστάσια της Opel. Ωστόσο, τα βρετανικά συνδικάτα στην Vauxhall δεν πείθονται από τον κατευναστικό τόνο της νέας ιδιοκτήτριας και ανησυχούν για το μέλλον των 5.500 εργαζομένων της εταιρείας. Ειδικά για τη Βρετανία ένας εκπρόσωπος της Magna δήλωσε ότι δεσμεύεται να μην κλείσει το εργοστάσιο στο Ελσμερ Πορτ, όπου παράγεται μεταξύ άλλων το μοντέλο Astra της Opel. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι θα τηρηθούν τα υφιστάμενα συμβόλαια για την παραγωγή φορτηγών στο δεύτερο εργοστάσιο της Vauxhall, στο Λούτον, έως το 2013, ενώ θα επιδιώξει να βρει τρόπο να το διατηρήσει εν λειτουργία και μετά την προθεσμία αυτή. Πάντως, η Magna έσπευσε να ανακοινώσει τη σταδιακή διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Opel στην Αμβέρσα του Βελγίου. «Η γενικότερη αβεβαιότητα για το μέλλον σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Vauxhall έχει πλέον διαλυθεί, αλλά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει», τόνισε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου των εργαζομένων στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα βρετανικά εργοστάσια και οι εργαζόμενοι δεν θα υποστούν δυσανάλογη μεταχείριση στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων της εταιρείας.»

Με βάση τη συμφωνία, η General Motors θα πωλήσει το 55% της νέας Opel στην καναδική εταιρεία εξαρτημάτων Magna και τη ρωσική τράπεζα Sberbank. Οι υπάλληλοί της θα λάβουν ποσοστό 10%, ενώ η μητρική GM θα εξακολουθεί να ελέγχει το 35%. Η Opel Trust, η οποία ελέγχει το 65% των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της GM, ενέκρινε την μεταβίβαση, ισχυριζόμενη ότι θα είναι προς όφελος της Opel, της Vauxhall και των εργαζομένων της. Από την πλευρά της, η Αγκελα Μέρκερ δήλωσε ότι η υπομονή που επιδείχθηκε κατά τη διάρκεια των σχοινοτενών διαπραγματεύσεων έφεραν τελικώς θετικό αποτέλεσμα.

Κατά τον Στιβ Ρόζενμπεργκ, ανταποκριτή του BBC στο Βερολίνο, πρόκειται για προσωπική νίκη της καγκελαρίου, της οποίας η φήμη και η αξιοπιστία διακυβευόταν έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία. Επιπλέον, η ικανοποιητική έκβασή της δύο εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές στη Γερμανία προσφέρει σημαντικό έρεισμα στην ίδια και τον κεντροδεξιό συνασπισμό της. Αξίζει να αναφερθεί ότι η γερμανική κυβέρνηση Μέρκελ εξ αρχής είχε ταχθεί ευνοϊκά υπέρ του καναδο-ρωσικού κονσόρτσιουμ και παραχώρησε -πέραν των εγγυήσεων- δάνειο 1,5 δισ. ευρώ τον Μάιο στην Opel, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι, αν και η πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου στην Magna έχει τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης με εγγυήσεις 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν αντισταθμίζει τις δραστικές περικοπές προσωπικού. Οπως επισημαίνoυν αναλυτές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, η πώληση των Opel και Vauxhall στη Μagna ουσιαστικά σηματοδοτεί την αρχή της διαδικασίας ανασυγκρότησης των δραστηριοτήτων τους στην Ευρώπη – στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η περικοπή 10.000 επί των συνολικών 50.000 θέσεων εργασίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους της «την κατανομή αυτού του βάρους». Ισως αυτό να σημαίνει ότι κάθε ευρωπαϊκή κυβέρνηση, η οποία ενδιαφέρεται να διασφαλίσει τις θέσεις των εργαζομένων της στις επιμέρους εγκαταστάσεις της GM (Γερμανία, Ισπανία, Βρετανία, Βέλγιο, Πολωνία και Σουηδία) θα πρέπει να διαθέσει ένα σημαντικό ποσό εγγυήσεων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή