Σκληρά μέτρα για το έλλειμμα στην Ισπανία

Σκληρά μέτρα για το έλλειμμα στην Ισπανία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυξήσεις φόρων που συνολικά ισοδυναμούν με το 1,5% του ΑΕΠ της Ισπανίας, αλλά και περικοπές δαπανών με μέτρα όπως το πάγωμα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, ετοιμάζεται να προχωρήσει ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και να αντικρούσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ο κ. Θαπατέρο ανακοίνωσε τα σχέδιά του στο Κοινοβούλιο και τόνισε πως ευελπιστεί να αντλήσει κεφάλαια ύψους 15 δισ. ευρώ. Απέφυγε να διασαφηνίσει, ωστόσο, ποιοι θα είναι οι φόροι που θα αυξηθούν και αρκέστηκε να χαρακτηρίσει τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς αναγκαίες «προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του κοινωνικού κράτους και των επενδύσεων σε έργα υποδομής». Πρόκειται για θεαματική στροφή στην οικονομική πολιτική του Ισπανού σοσιαλιστή, που όχι μόνο έχει περικόψει τους φόρους, αλλά το περασμένο έτος κατήργησε εντελώς τον ειδικό φόρο μεγάλου πλούτου. Θα μπορούσε, ωστόσο, να χαρακτηριστεί αναμενόμενη, λαμβανομένης υπόψη της αιφνιδιαστικής επιδείνωσης που έχει γνωρίσει η Ισπανία στα δημόσια οικονομικά της λόγω της κρίσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα εκτιναχθεί στο 9,5% του ΑΕΠ φέτος.

Είναι αυτονόητη η πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση η εν λόγω εκτίναξη του ελλείμματος, με δεδομένο μάλιστα το όριο του 3% του ΑΕΠ που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας για τις ευρωπαϊκές χώρες. Η εκτίναξη του ελλείμματος, άλλωστε, ήταν η αιτία που τον περασμένο Ιανουάριο η εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης Stan-dard & Poor’s υποβάθμισε τα ομόλογα του ισπανικού δημοσίου. Σε ό,τι αφορά τη ραγδαία επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ισπανίας, αυτή είναι βέβαια αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης, αλλά και του τρόπου με τον οποίο την αντιμετώπισε η κυβέρνηση Θαπατέρο: για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας έθεσε σε εφαρμογή ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δημοσίων έργων, με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα των ισπανικών πόλεων να έχουν μετατραπεί σε εργοτάξια επέκτασης ή αποκατάστασης δρόμων και πεζοδρομίων. Παράλληλα, εισήγαγε νέο μηνιαίο επίδομα για τους ανέργους, των οποίων έχει λήξει η διάρκεια κάλυψης από το επίδομα ανεργίας. Οπως, όμως, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο προϋπολογισμός του 2010 προβλέπει τη μεγαλύτερη λιτότητα μετά από πολλά χρόνια, καθώς προβλέπει τον έλεγχο των μισθών και την αναστολή των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή