«Στους πολιτικούς, η μεγαλύτερη ευθύνη για την κρίση»

«Στους πολιτικούς, η μεγαλύτερη ευθύνη για την κρίση»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολιτικοί θα πρέπει να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη χρηματοπιστωτική κρίση, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας UBS, Κάσπαρ Βίλιγκερ. «Πολλές τράπεζες έκαναν ασυγχώρητα λάθη, αλλά αυτά τα λάθη δεν προκάλεσαν την κρίση. Οι αγορές δεν απέτυχαν, απλώς αντέδρασαν στα λάθος κίνητρα που έθεσαν οι πολιτικοί, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ», τόνισε αναφερόμενος στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και της άκρατης χορήγησης στεγαστικών δανείων σε οικονομικά επισφαλείς καταναλωτές. Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις των πλουσιότερων κρατών του κόσμου έχουν θέσει στο στόχαστρο τον τραπεζικό κλάδο και τα υπέρογκα πακέτα αποδοχών που ενθαρρύνουν παρακινδυνευμένες κινήσεις. Και ενώ το G20 δρομολογεί τη δημιουργία ενός διεθνούς κώδικα μπόνους, η ολλανδική ένωση τραπεζιτών είναι η πρώτη στον κόσμο που οικειοθελώς αποφασίζει να επιβάλει πλαφόν στο ύψους των μπόνους και μάλιστα από τον Ιανουάριο του 2010. Βασική αρχή του σχεδίου είναι ο περιορισμός των μπόνους που λαμβάνουν υψηλόβαθμα στελέχη, σε επίπεδα όχι υψηλότερα των μισθών που τους αναλογούν για ένα ολόκληρο έτος.

Η διετής χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία κλιμακώθηκε πριν από ένα χρόνο εξαιτίας της κατάρρευσης της LehmaBrothers και οδήγησε την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, έχει προκαλέσει διεθνή συζήτηση πάνω στην αναδιάρθρωση του κλάδου, αλλά και την ανάγκη συντηρητικότερων αποδοχών για τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη. Ο κ. Βίλιγκερ, όπως και άλλοι, εκφράζει ωστόσο ανησυχία για το ενδεχόμενο συσσώρευσης κανόνων που δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα θα περιπλέξουν τη λειτουργία του τραπεζικού κλάδου και των αγορών. «Οι χρηματοοικονομικές αγορές δεν χρειάζονται περισσότερη ρύθμιση, αλλά καλύτερη ρύθμιση», δήλωσε ο επικεφαλής της UBS, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών της Ελβετίας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι βρέθηκε στην παρούσα θέση αφού η κυβέρνηση ανέλαβε την προστασία του ομίλου από τον κίνδυνο της κατάρρευσης. Ο ίδιος, όμως, πρόσθεσε ότι δεν καταδικάζει προτάσεις για την ενίσχυση των κεφαλαίων ή των επιβολή ορίων στα πακέτα αποδοχών.

Η UBS, ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης στον κλάδο, ανακοίνωσε πέρυσι ότι καταργεί τα μπόνους για τα κορυφαία στελέχη του ομίλου, ενώ οι πρόσθετες απολαβές στο μέλλον θα συνδέονται με τα οικονομικά της αποτελέσματα. Αυτή είναι μία από τις προτάσεις που συζητήθηκαν, εξάλλου, και στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G20. Το G20 εξετάζει τη σύνδεση ανταμοιβών με τη μακροπρόθεσμη πορεία των δραστηριοτήτων του εκάστοτε ομίλου ή ως ποσοστό της κερδοφορίας.

Ηδη, η ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας (FINMA) απαιτεί από τις τράπεζες να συνδέσουν τα μπόνους με τη μακροπρόθεσμη απόδοσή τους. Επιπλέον, απαίτησε από τις UBS και Credit Suisse, τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση τουλάχιστον 1,5 φορές περισσότερο από το ελάχιστο όριο που προβλέπεται σε διεθνές επίπεδο μέχρι το 2013. Τέλος, ο Γουίτερ Βος, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, δήλωσε για τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο ότι «είναι η μεγαλύτερη πρόοδος που έχει σημειωθεί συγκριτικά με κάθε άλλη χώρα. Περιλαμβάνονται στοιχεία και πρωτοβουλίες που δεν θα συζητούνταν καν προ ενός έτους». Στα μέτρα δεν περιλαμβάνονται, ωστόσο, οι χρηματιστές και οι επενδυτικοί τραπεζίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή