«Φούσκες από τη μεγάλη ρευστότητα»

«Φούσκες από τη μεγάλη ρευστότητα»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O αντιπρόεδρος της Bank of China Ζου Μιν παραδέχθηκε χθες ότι η πλούσια προσφορά ρευστότητας έχει δημιουργήσει φούσκες παντού: στις μετοχές, τα βασικά εμπορεύματα, την αγορά ακινήτων. «Ο πιθανός κίνδυνος είναι ότι η αυξανόμενη ρευστότητα προκαλεί σε ανεξέλεγκτες αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κινέζος τραπεζίτης. «Υπάρχουν φούσκες στα εμπορεύματα, στις μετοχές και στα ακίνητα, όχι μόνο στην Κίνα, αλλά παντού», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της τρίτης μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας της χώρας, Bank of China. Η συγκεκριμένη τράπεζα έχει διαθέσει συνολικά δάνεια ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του έτους, ποσό μεγαλύτερο όχι μόνο από κάθε άλλο επίπεδο δανεισμού κινεζικής τράπεζας, αλλά και μεγαλύτερο του ΑΕΠ της Νέας Ζηλανδίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις η Bank of China, σχεδιάζει την επιβράδυνση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης στο υπόλοιπο του έτους, καθώς και τη βελτίωση της δανειακής της ποιότητας.

Η πιστωτική επέκταση – ρεκόρ της Κίνας, που έχει συνεισφέρει στην ανάπτυξη 7,9% του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο, έχει αυξήσει τις ανησυχίες ότι τα τραπεζικά δάνεια έχουν χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς, όπως η αγορά μετοχών και ακινήτων, τροφοδοτώντας έτσι μη διατηρήσιμα κέρδη στις συγκεκριμένες αγορές. Η Επιτροπή Εποπτείας των Τραπεζών της Κίνας εξέφρασε την προηγούμενη βδομάδα την πρόθεσή της να θέσει σε λειτουργία αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες. Στο ίδιο πλαίσιο, η δεύτερη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της χώρας, China Construction Bank, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα περιορίσει τη χορήγηση νέων δανείων κατά 70% το β΄ μισό του έτους για να αποφύγει τυχόν απότομη αύξηση των επισφαλών χρεών.

«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος απορρόφησης τέτοιου μεγέθους ρευστότητας από την πραγματική οικονομία», υπογραμμίζει ο οικονομολόγος της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, Λιου Γιου Χούι. «Οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν πολύ καλά τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει, αλλά δεν προτίθενται να θυσιάσουν την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη και να απεξαρτηθούν από τον εθισμό τους στα προγράμματα εκτόνωσης», συμπληρώνει ο Γιου Χούι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης έχει καταγράψει φέτος συνολική άνοδο 61% σε αντίθεση με την άνοδο 20% του δείκτη MSCI World, ο οποίος περιλαμβάνει 1.659 εταιρείες. Παράλληλα, οι τιμές των ακινήτων στις 70 μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 11 μηνών τον Αύγουστο, λόγω του υψηλού επιπέδου δανεισμού και της αυξανόμενης εμπιστοσύνης των καταναλωτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Το επίπεδο δανεισμού εκτοξεύτηκε στο α΄ εξάμηνο, μετά την κατάργηση τον Νοέμβριο ορισμένων ανώτατων ορίων, που περιόριζαν τον δανεισμό, συμπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο το κρατικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας με 4 τρισ. γουάν (585 δισ. δολ.) αλλά και βασικές βιομηχανίες όπως των πετροχημικών, του χάλυβα και του αυτοκινήτου.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία»

Η Κίνα δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αποσύρει τα πακέτα στήριξης της οικονομίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Γουέν Τζιαμπάο. «Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας είναι ασταθής και μη διατηρήσιμη» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Κίνας στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που λαμβάνει χώρα στην Ντάλια της Κίνας. «Δεν μπορούμε και δεν θα αλλάξουμε την κατεύθυνση των οικονομικών μέτρων μας», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός Τζιαμπάο εκτίμησε ότι τα προγράμματα τόνωσης έχουν «αποδώσει τα πρώτα αποτελέσματα», και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει μία συγκρατημένα χαλαρή νομισματική πολιτική, καθώς και μία «προληπτική» δημοσιονομική πολιτική. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ορισμένα μέτρα τόνωσης της οικονομίας θα «ξεθωριάσουν», ενώ άλλα θα χρειαστούν καιρό για να γίνουν πιο αποτελεσματικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή