ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ανάκαμψη στην Ασία ξεκινά από την αγορά εργασίας

Η Ασία αναδύεται ταχύτερα και δυναμικότερα από την τρέχουσα οικονομική κρίση σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δείχνουν τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί τον τελευταίο μήνα. Αυτή η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στις ασιατικές οικονομίες αντανακλάται και στην αγορά εργασίας, κυρίως στον κλάδο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι οποιοδήποτε σημάδια δημιουργίας θέσεων εργασίας, έστω και ισχνά, είναι βασική προϋπόθεση για τη χάραξη σταθερής πορείας ανάκαμψης. Και αυτό διότι οι νέοι απασχολούμενοι είναι και καταναλωτές με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη πέραν των κυβερνητικών μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Οι νέες προσλήψεις αφορούν τον κλάδο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ενα χρόνο μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, ο χρηματοοικονομικός κλάδος ηγείται της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. «Τα σενάρια που κυκλοφόρησαν για ένα μακάβριο τέλος του κλάδου κινούνταν στη σφαίρα της υπερβολής», δηλώνει ο Μάθιου Χόιλ, ιδρυτής της Matthew Financial Markets, μιας εταιρείας εύρεσης στελεχών στον τραπεζικό κλάδο και τον κλάδο των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds). Ο ίδιος δηλώνει «ενθουσιασμένος για τις προοπτικές που ανοίγονται μέσα στο έτος». Τον τελευταίο μήνα, αρκετές τράπεζες έχουν ανακοινώσει νέες προσλήψεις.

Η βρετανική τράπεζα Standard Chartered σχεδιάζει να προσλάβει 100 άτομα επιπλέον στο Χονγκ Κονγκ. Στην Κίνα, πρόκειται να ενισχύσει το προσωπικό της με 1.000 νέα στελέχη μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους και άλλα 1.000 το επόμενο. Η αμερικανική Bank of New Mellon θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας στο Χονγκ Κονγκ σε 150 από 50 στο πλαίσιο σχεδίων για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Ασία. Αρκετές άλλες τράπεζες, όπως η αμερικανική Citigroup, η ιαπωνική Nomura, η βρετανική Barclays Capital, η γαλλική ΒΝΡ Paribas και η ελβετική Credit Suisse ανακοίνωσαν το άνοιγμα θέσεων εργασίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Στην ευρύτερη αγορά εργασίας, η κατάσταση στην Ασία είναι σταθερή, παρά την παγκόσμια ύφεση. Ενώ ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσει το 10% και συνεχίζει να αυξάνεται στην Ευρώπη, τα αντίστοιχα δεδομένα στην Ασία κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα. Στο Χονγκ Κονγκ, η ανεργία κυμαίνεται στο 5,4% και στη Σιγκαπούρη στο 3,3%. Ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας είναι η Ιαπωνία. Η ανεργία διαμορφώθηκε στο 5,7% τον Ιούλιο, με βάση τα εποχιακά προσαρμοσμένα στοιχεία. Είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί κατά τη μεταπολεμική περίοδο.

«Δεν πρόκειται για ευρεία βελτίωση της αγοράς εργασίας στην Ασία. Υπάρχουν διαφορές από περιοχή σε περιοχή, αλλά σε πολλά σημεία παρατηρούνται ενδείξεις σταθεροποίησης ή ακόμη και βελτίωσης», δηλώνει ο Ντάριλ Γκριν, επικεφαλής των μονάδων Ασίας και Ειρηνικού της εταιρείας εύρεσης στελεχών Manpower.