ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλύτερη προσαρμογή των μπόνους στην κερδοφορία των τραπεζών

Ο Λόιντ Μπλάκφεϊν, ο επικεφαλής της Goldman Sachs, ίσως είναι το μοναδικό υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος που συμφώνησε με τις κυβερνήσεις του G20 πάνω στο επίμαχο θέμα των μπόνους και την «ευθυγράμμισή» τους με την κερδοφορία των τραπεζών. Θα ήταν ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τη φυσιογνωμία «συναδέλφων» του, όταν δήλωσε ότι «τα πακέτα αποζημιώσεως συνεχίζουν να προκαλούν αντιπαραθέσεις και αντιδράσεις. Από πολλές απόψεις, αυτό που είπε είναι κατανοητό. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η καταβολή υπέρογκων αποζημιώσεων και αμοιβών όταν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είναι ζημιογόνο.

Πάντως, η τράπεζα της οποίας ηγείται έχει «φυλάξει» για τα μπόνους, μόνο για το πρώτο εξάμηνο του έτους, το ποσό των 11,4 δισ. δολαρίων, προφανώς για να γιορτάσει την υψηλή κερδοφορία της. Στο διήμερο τραπεζικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στη Φρανκφούρτη, ένα χρόνο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, η πλειοψηφία παραγόντων του κλάδου κατέκριναν τις προθέσεις των κυβερνήσεων του G20 για τη χαλιναγώγηση των μπόνους και υπεραμύνθηκαν της παράδοσης των πλουσιοπάροχων αμοιβών.

«Είμαστε εναντίον της θέσπισης αυστηρών ορίων», δήλωσε ο Βάλιντ Τσαμάχ, υψηλό διευθυντικό στέλεχος της Morgan Stanley. Ο Γιόσεφ Ακερμαν, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, αναφέρθηκε στην κλιμάκωση ενός πολέμου ταλέντων που συντελείται σήμερα. «Υπάρχει κίνδυνος να απορροφηθούν πολύτιμα στελέχη από χώρες με ευνοϊκότερους όρους ανταμοιβής. Αυτό θα ήταν καταστροφικό». Πιο διπλωματικός ήταν ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της γερμανικής ένωσης τραπεζιτών (BdB), η οποία εκπροσωπεί 220 τράπεζες της χώρας.

Στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandradio, ο κ. Βέμπερ είπε τα εξής: «βασικός στόχος δεν θα πρέπει να είναι μόνον η δημιουργία περισσότερων κανόνων, αλλά και πιο αποτελεσματικών». Για πρώτη φορά, όμως, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης φαίνεται να συγκλίνουν στην επιβολή ενός διεθνούς κώδικα για τα μπόνους, τα οποία συνέχιζαν να λαμβάνουν στελέχη του τραπεζικού κλάδου ακόμη και κατά τη διάρκεια της διετούς χρηματοπιστωτικής κρίσης που έχει προκαλέσει ζημιές και διαγραφές 1,6 τρισ. δολαρίων. Οι υπουργοί Οικονομικών του G20 ανέθεσαν στο Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSA) να προετοιμάσει ένα σχέδιο εν όψει της συνόδου κορυφής του G20 που θα πραγματοποιηθεί στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ στις 24 με 25 Σεπτεμβρίου. Ακόμη και αρχικές επιφυλάξεις του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν για το πόσο εφικτή είναι η δημιουργία ενός διεθνούς κώδικα μπόνους εξανεμίστηκαν. «Οι G20 απέδειξαν ότι μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα πρότυπο διακυβέρνησης που θα ικανοποιεί τις ανάγκες της παγκόσμιας οικονομίας», εκτίμησε.

Κάποιοι, ωστόσο, τηρούν επιφυλάξεις για το πόσο ένθερμη θα είναι η υποστήριξη από την αμερικανική κυβέρνηση. Αυτό ήταν το ερώτημα που διατυπώθηκε διά στόματος του Γάλλου πρωθυπουργού, Φρανσουά Φιγιόν. «Θα μας ακολουθήσουν οι ΗΠΑ; Θα βρει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το κουράγιο να μεταβάλει την παλαιά τάξη των πραγμάτων;» Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μπλάκφεϊν έχει ανοίξει τον δρόμο για τον κ. Ομπάμα.