Το έλλειμμα φέρνει νέους φόρους και στην Ισπανία

Το έλλειμμα φέρνει νέους φόρους και στην Ισπανία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αύξηση του ισπανικού ελλείμματος, καθώς και η καθυστέρηση της οικονομικής ανάκαμψης, οδήγησαν τον πρωθυπουργό της χώρας, κ. Θαπατέρο, να ανακοινώσει αύξηση της φορολογίας. «Θα ζητήσω ένα μερίδιο των εισοδημάτων των πολιτών από αλληλεγγύη, έτσι ώστε να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις αυτών που το χρειάζονται περισσότερο». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο στόχος του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς είναι η αύξηση της συνολικής φορολογίας κατά 1,5%, άσκηση που αναμένεται να αποφέρει περίπου 15 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία αναστροφή του πρωθυπουργού. Τα προηγούμενα έτη μείωσε τα υψηλά επίπεδα του φόρου εισοδήματος, περιόρισε τον εταιρικό φόρο και θέσπισε μία ετήσια έκπτωση 400 ευρώ για όλους τους Ισπανούς φορολογουμένους. Ωστόσο, όλα αυτά έλαβαν χώρα σε περίοδο ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης. Τα τελευταία στοιχεία προβλέπουν ετήσια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,2%, ενώ το επίπεδο ανεργίας έχει εκτοξευθεί στο 18%. Η ύφεση η οποία επιδεινώθηκε από το σκάσιμο της στεγαστικής «φούσκας», διαφέρει από αυτές που αντιμετωπίζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παρ’ όλο που μερικές οικονομίες αρχίζουν να βλέπουν κάποια θετικά σημάδια, η ισπανική δεν αναμένεται να ανακάμψει για ένα ακόμη έτος. Ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, με εκατοντάδες χιλιάδες απούλητες νέες κατοικίες, και δεν πρόκειται να ανακάμψει άμεσα. Τα δημόσια έργα τόνωσης 8 δισ. ευρώ μαζί με τη δραματική πτώση των εσόδων έχουν οδηγήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 10% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση που δεν θα προχωρήσει σε περικοπές δαπανών, ο κ. Θαπατέρο μπορεί τουλάχιστον να κρατήσει την υπόσχεση μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, μέσω της αύξησης του επιπέδου φορολογίας. Ο πιο πιθανός στόχος για αύξηση της φορολογίας είναι ο φόρος υπεραξίας, ο οποίος το 2007 είχε τοποθετηθεί στο 18%.

Ο κ. Θαπατέρο δεν δείχνει διατεθειμένος να περιορίσει τις μακροπρόθεσμες δαπάνες, κάτι που αρχίζουν να εξετάζουν χώρες όπως η Βρετανία. Αντ’ αυτού, δείχνει σαν να αποθηκεύει προβλήματα για το μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή