Οσοι ζουν στο γραφείο δεν θα καταλάβουν το πώς, το γιατί και το πότε μιας κρίσης

Οσοι ζουν στο γραφείο δεν θα καταλάβουν το πώς, το γιατί και το πότε μιας κρίσης

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τελευταίο χρόνο άκουσα στελέχη σε εννέα χώρες και τέσσερις ηπείρους να περιγράφουν την εξελισσόμενη κρίση. Οι περισσότεροι ανέφεραν ότι προήλθε από το εξωτερικό περιβάλλον, ήταν απρόσμενη, είναι δύσκολη, αλλά θα περάσει. Οι σκέψεις αυτές είναι τόσο κοινές, ώστε εκλαμβάνονται ως αυταπόδεικτες. Οι αυταπόδεικτες πεποιθήσεις ναρκώνουν το μυαλό, σκοτώνουν την εξερεύνηση και δημιουργούν πλαδαρά αντανακλαστικά. Προτιμότερο, λοιπόν, να μη θεωρούμε τίποτα αυταπόδεικτο.

– «Η κρίση προήλθε από το εξωτερικό». Το να διχοτομείς έναν κόσμο πολυσύνθετης αλληλεπίδρασης σε εσωτερικό και εξωτερικό είναι τόσο εύστοχο όσο και το να προσπαθείς να διαχωρίσεις με ένα κουπί τα κύματα του ωκεανού.

– «Η κρίση ήταν απρόσμενη». Ενα γεγονός είναι απρόσμενο είτε διότι δεν έχει ξανασυμβεί, είτε διότι συμβαίνει εκτός της ισοχρονικής περιοδικότητας του, είτε διότι είναι ανισοχρονικά περιοδικό αλλά εμείς αδυνατούμε να συλλάβουμε ότι κάποτε θα συμβεί. Η σημερινή κρίση ανήκει στην τρίτη κατηγορία.

– «Κρίση είναι, θα περάσει». Η σκέψη αυτή είναι βάσιμη, δεν αναθρέφει όμως νικητές. Οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες και ανατρέπουν ισορροπίες. Το ζητούμενο πλέον δεν είναι αν η κρίση σάς έπιασε στον ύπνο, αλλά αν θα ξυπνήσετε έκπληκτοι την ημέρα που την κρίση θα διαδεχθεί μία άλλη πραγματικότητα.

Η παθητικότητα, η αδράνεια και η μίμηση των ανταγωνιστών δεν θα σας κάνουν κυρίαρχους των εξελίξεων. Αυτό απαιτεί δημιουργικότητα από το ανθρώπινο δυναμικό σας.

Αν σας λείπουν τέτοια στελέχη, αναθεωρήστε τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνετε, εκπαιδεύετε και κατευθύνετε ανθρώπους. Υπάρχει 10% πιθανότητα να έχετε προσλάβει λάθος ανθρώπους και 90% πιθανότητα να μην αξιοποιείτε αρκετά τη φαιά τους ουσία. Πολλοί θεωρούν ότι το καλό στέλεχος κλείνεται στο γραφείο, βάζει το κεφάλι κάτω και εστιάζεται στον μικρόκοσμό του. Η σημερινή κρίση φωνάζει: «τα κεφάλια έξω από το γραφείο», «τα κεφάλια πάνω», «τα κεφάλια μαζί με το πλήρες περιεχόμενό τους». Είναι ευκαιρία να αναζωογονήσετε την εταιρεία σας και να την προσανατολίσετε προς την προσαρμοστική ευελιξία.

* Αναπληρωτή καθηγητή στην Οργανωσιακή Συμπεριφορά, ALBA, μέλους της συντακτικής επιτροπής της ακαδημαϊκής επιθεώρησης Academy of Management Review (bmainemelis@alba. edu. gr).

«To Μάνατζμεντ σε Καιρούς Κρίσης», σειρά άρθρων σε συνεργασία με το ALBA Graduate Business School. Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε το άρθρο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www. alba. edu. gr/crisis

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή