«Τοξικά μπόνους» για στελέχη τραπεζών

«Τοξικά μπόνους» για στελέχη τραπεζών

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ρηξικέλευθη ιδέα για τις αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών του χρηματοοικονομικού κλάδου, και συγκεκριμένα να πληρώνονται εφεξής με τα… τοξικά ομόλογα που οι ίδιοι έριξαν στην αγορά, πρότεινε χθες ο Βίνσετ Φαρέλ, υπεύθυνος επενδύσεων στη Soleil Securities.

Ενώ μαίνεται η διαμάχη περί των αμοιβών των μεγαλοστελεχών τραπεζών, με χαρακτηριστική τη χθεσινή απειλή του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ότι δεν θα εμφανισθεί στη συνάντηση του G20 αν δεν συναφθεί πρώτα συμφωνία για τα επίμαχα μπόνους, ο κ. Φαρέλ πρότεινε ευθαρσώς «να πληρώνονται με το δημιούργημά τους τα στελέχη των επενδυτικών τραπεζών που επινόησαν όλα αυτά τα τοξικά είδη». Την πρωτότυπη πρόταση έκανε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Worldwide Exchange, ειδησεογραφικό πρόγραμμα της τηλεόρασης του CNBC, διερωτώμενος χαρακτηριστικά: «Γιατί όχι;». Προχώρησε, πάντως, σε τεκμηρίωση της ιδέας του, τονίζοντας πως στην περίπτωση αυτή η Wall Street θα γίνει πιο διαφανής και λιγότερο αδίστακτη. Οπως τόνισε, «όταν διακυβεύονται τα ίδια τα συμφέροντά σου, ίσως γίνεσαι λίγο πιο προσεκτικός με το αντικείμενο των συναλλαγών σου». Δικαιολόγησε, άλλωστε, το ακραίο της πρότασής του, επισημαίνοντας πως «χρειαζόμαστε μια θεμελιώδη αλλαγή, γιατί ένα χρόνο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers δεν έχουν αλλάξει πολλά» και προειδοποίησε πως αν δεν υπάρξει σημαντική αλλαγή, θα εμφανισθούν νέα προβλήματα. Την άποψή του έδειξε να συμμερίζεται ο Τζιμ Ρότζες, διευθύνων σύμβουλος της Rogers Holdings, που υπερθεμάτισε προσθέτοντας ότι «πρέπει να πληρώνονται με τοξικά ομόλογα και τα στελέχη των ρυθμιστικών αρχών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή