Ανακάμπτει η ευρωπαϊκή οικονομία

Ανακάμπτει η ευρωπαϊκή οικονομία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέλος της ύφεσης και την είσοδο της Ευρώπης σε περίοδο ανάκαμψης ανακοίνωσε χθες ο επίτροπος Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια, προειδοποιώντας ωστόσο ότι ουδείς γνωρίζει σήμερα την ένταση ή, έστω, τη μακροημέρευση της ανάκαμψης αυτής. Αντιθέτως, θεωρεί δεδομένο ότι η ανεργία θα συνεχίσει, επιδεινούμενη για κάποιο διάστημα ακόμα.

Υπογραμμίζοντας πάντως τη σχετική αισιοδοξία του για τις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις, ο επίτροπος Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια προχώρησε χθες σε αναθεώρηση των προβλέψεών του για την πορεία της οικονομίας με καθαρή αύξηση του ΑΕΠ, σε τριμηνιαία βάση, για τη Ζώνη Ευρώ 0,2% στο τρέχον τρίτο τρίμηνο και 0,1% στο ερχόμενο τελευταίο τρίμηνο του έτους, αντί της αρνητικής ανάπτυξης που προέβλεπε αρχικά μέχρι την άνοιξη του 2010 – έστω και αν για το σύνολο του έτους η πρόβλεψη για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4% παραμένει.

«Ισχυροί άνεμοι»…

Χθες, ο κ. Αλμούνια παρουσίασε την ενδιάμεση έκθεση οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής, που επικεντρώνεται στις πέντε μεγάλες χώρες της Ε. Ε., τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, και, εκτός Ζώνης Ευρώ, τη Βρετανία και την Πολωνία, που, από κοινού, συνθέτουν το 80% του κοινοτικού ΑΕΠ. Στην καλύτερη κατάσταση δείχνει να βρίσκεται τώρα η Γαλλία, που προβλέπεται πλέον να δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται σε ετήσια βάση κατά 2,1% αντί του αρχικά προβλεπόμενου 3%, ενώ και στη Γερμανία προβλέπεται πλέον ρυθμός ανάπτυξης στο -5,1% αντί για το αρχικώς προβλεπόμενο -5,4% Στις περί οικονομίας εκθέσεις της, η Επιτροπή έχει μια τάση για «μετεωρολογικού» χαρακτήρα φρασεολογία, κι έτσι διαπιστώνει ότι οι ούριοι άνεμοι ενισχύονται, προειδοποιεί ωστόσο ότι ισχυρότατοι παραμένουν και οι αντίθετοι άνεμοι. Με αυτό τον τρόπο, προειδοποιεί ότι ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πως το 2010 η ανάκαμψη δεν θα αποδειχθεί ασταθής και «κατώτερη των προσδοκιών», ενώ επισημαίνει ότι «ακόμα δεν έχουν αποκαλυφθεί οι πλήρεις επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση και στα δημόσια οικονομικά». Σημειώνει δε η έκθεση ότι, αν η ανάκαμψη φανεί ιδιαίτερα αναιμική, τότε πολλές επιχειρήσεις θα επιταχύνουν τις απολύσεις, παρά τα όποια μέτρα ενεργού στήριξης της απασχόλησης έχουν ληφθεί από τις χώρες τους.

Κατόπιν αυτού, ο Αλμούνια προειδοποιεί ότι η συνεχώς ογκούμενη ανεργία θα πλήξει την κατανάλωση, άρα και την ανάπτυξη, αλλά και ότι ουδεμία εγγύηση επιστροφής των επενδύσεων υπάρχει με αντίστοιχα αποτελέσματα.

Αλλωστε, επίσης χθες, δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία για την απασχόληση στο δεύτερο τρίμηνο του 2009, με πτώση του δείκτη κατά σχεδόν δύο μονάδες στη Ζώνη Ευρώ και την Ε. Ε. των «27». Η ανεργία ήδη φθάνει το 10% και βαίνει αυξανόμενη, όπως εξαρχής της κρίσης είχε θεωρηθεί βέβαιο ότι θα συμβεί, λόγω της χρονικής καθυστέρησης 2 – 3 τριμήνων με την οποία η απασχόληση ακολουθεί την ανάπτυξη, τόσο καθοδικά όσο και ανοδικά.

Παραμένει η αβεβαιότητα

Ετσι η Επιτροπή καταλήγει ότι αν και οι ενδείξεις είναι θετικές, «η αβεβαιότητα παραμένει απόλυτη». Παρομοίως, αν και η ανάκαμψη μπορεί να κρύβει «ευχάριστες εκπλήξεις βραχυπρόθεσμα», η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της μένει να αποδειχθεί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή