ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απολύονται 14.000 δημόσιοι υπάλληλοι στη Σερβία

Το ένα πέμπτο των δημοσίων υπαλλήλων, ή 14.000 άτομα, συμφώνησε να απολύσει η Σερβία, προκειμένου να ανταποκριθεί στους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και να λάβει τη δεύτερη δόση ύψους 700 εκατ. ευρώ από το δάνειο που έχει εγκρίνει ο διεθνής οργανισμός στο Βελιγράδι, συνολικού ύψους 2,8 δισ. δολαρίων.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Σερβία είχε εισπράξει την πρώτη δόση του δανείου, που ανερχόταν σε 788 εκατ. ευρώ, ωστόσο η δεύτερη δόση καθυστερούσε λόγω της εκτόξευσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

Σε χθεσινές της δηλώσεις, η υπουργός Οικονομικών της Σερβίας Νταϊάνα Ντραγκουτίνοβιτς διευκρίνισε ότι το Βελιγράδι σκοπεύει να προβεί στις απολύσεις πριν από τις 20 Οκτωβρίου, οπότε έχουν δρομολογηθεί να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με εκπροσώπους του ΔΝΤ για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Προκειμένου να του δώσει την επόμενη δόση, το ΔΝΤ είχε προτείνει στο Βελιγράδι τον περιορισμό του αυξανομένου ελλείμματος μέσω της αύξησης του ΦΠΑ, ο οποίος σήμερα διαμορφώνεται στο 18% για όλα τα αγαθά και υπηρεσίες. Η κυβέρνηση της Σερβίας, ωστόσο, είχε ήδη δεσμευθεί να μην προχωρήσει σε αυτό το μέτρο, καθώς η αύξηση της φορολογίας στο παρελθόν είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στη χώρα. Αντ’ αυτού, πρότεινε τη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα, ώστε να εξοικονομηθούν δημόσιες δαπάνες. Καθώς όμως αυτό ήταν πολύ ασαφές για το ΔΝΤ, υποχρεώθηκε τελικά σε σημαντική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση του Βελιγραδίου σχεδιάζει επίσης εκ βάθρων εκσυγχρονισμό του κρατικού τομέα, με περικοπές στον τομέα της υγείας, της παιδείας, αλλά και άνοιγμα του ασφαλιστικού ζητήματος, στο πλαίσιο του οποίου δεν αποκλείονται και μειώσεις στις συντάξεις. Σε αντάλλαγμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέτρεψε στη Σερβία να αυξήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ εφέτος. Μάλιστα, η υπουργός Οικονομικών ήδη δεσμεύθηκε ότι το 2010 το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ. Ο δε υπουργός Οικονομίας Μλάντζαν Ντίνκιτς δήλωσε κατηγορηματικά ότι «από τον ερχόμενο Ιανουάριο δεν θα καταβληθεί μισθός σε όσους δημοσίους υπαλλήλους θα θεωρηθούν απολυθέντες». Οπως πρόσθεσε ο ίδιος, «σε όσα υπουργεία δεν μειώσουν τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, θα επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις», όπως διευκρίνισε ο κ. Ντίνκιτς.