ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο νέα σήματα θα προστεθούν στη συλλογή της Volkswagen

Δύο επιπλέον εμπορικά σήματα ενδεχομένως να προσθέσει στα ήδη δέκα υπάρχοντα η Volkswa-gen (VW), αφότου ολοκληρώσει την εξαγορά της Porsche. Τα σχετικά δήλωσε ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Φέρντιναντ Πίεχ, προσθέτοντας ότι όλα αυτά ακόμη βρίσκονται υπό συζήτηση. «Το να θυμάσαι δώδεκα εμπορικά σήματα είναι ευκολότερο από το να θυμάσαι δέκα», τόνισε.

Η Volkswagen ίσως εμπλουτίσει τη «συλλογή» με τα εμπορικά της σήματα, η οποία μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει εκείνα της Audi, της Skoda και της Seat. Τα σχέδια αυτά ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του Σαλονιού Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης. Η VW θα αποκτήσει την Porsche, την πασίγνωστη εταιρεία πολυτελών αυτοκινήτων, προσθέτοντας στα αποκτήματά της το δέκατο εμπορικό της σήμα. Η Porsche, η οποία είχε κατορθώσει να εξαγοράσει το 51% της Volkswagen, διογκώνοντας το χρέος της, δεν ολοκλήρωσε το σχέδιό της για πλήρη έλεγχο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τα πράγματα εξελίχθηκαν με αντίστροφη πορεία. Η Volkswagen τελικώς απέκτησε το 42% της Porsche ως το πρώτο βήμα στη συγχώνευσή τους, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2009.

Στον «οπλισμό» της VW, η οποία ήδη ελέγχει την κατασκευάστρια φορτηγών Scania, ανήκει και το 30% της γερμανικής MAN, η οποία επίσης κατασκευάζει φορτηγά. Πάντως, από μέρους του ο Φέρντιναντ Πίεχ, αν και άφησε να εννοηθεί ότι ίσως υπάρξει κι άλλη εξαγορά, δεν προχώρησε στο να κατονομάσει πιθανούς στόχους.

Ωστόσο, από τη δική του πλευρά ο γενικός οικονομικός διευθυντής της Volkswagen, Χανς Ντίτερ Πετς, διέλυσε τις υποψίες για γρήγορη επέκταση της εταιρείας στα 12 εμπορικά σήματα. Με περισσότερη αυτοσυγκράτηση τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη πρώτα να διεκπεραιωθεί και να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Porsche. Επί του ιδίου θέματος, ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen, Μάρτιν Βίντερκορν, ανέφερε ότι δεν έχει βλέψεις για την ιαπωνική Suzuki. Σε συνέντευξή του δήλωσε ότι πρόκειται για μια «ενδιαφέρουσα εταιρεία». Η VW, πάντως, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, επιδιώκει συνεργασία με τη Suzuki, ώστε να μπορέσει να βελτιώσει τα μικρού κυβισμού οχήματά της. Οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις στη Γερμανία θέλουν να φθάνουν τα 3,7 εκατομμύρια φέτος, ενώ το 2010 θα υποχωρήσουν δραστικά κατά 27%.