Στα 11 δισ. δολ. οι προβλέψεις της IATA για ζημίες το 2009

Στα 11 δισ. δολ. οι προβλέψεις της IATA για ζημίες το 2009

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στην εντατική» εξακολουθεί να βρίσκεται ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών, όπως είχε δηλώσει ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Αεροπορικών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ΙΑΤΑ), Τζιοβάνι Μπισινιάνι, για να περιγράψει το σκληρό πλήγμα που έχουν δεχθεί οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Χθες, η ΙΑΤΑ σε ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε «του λόγου το αληθές». Η διεθνής ένωση των αεροπορικών εταιρειών αναθεώρησε προς τα άνω τις ζημίες που θα παρουσιάσει φέτος ο κλάδος των αερομεταφορών, από τα 9,8 δισ. δολάρια που προέβλεπε μέχρι πρότινος στα 11 δισ. δολάρια. Ζημιογόνο θα είναι και το 2010, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, με τις απώλειες για τον κλάδο να υπολογίζονται στα 3,8 δισ. δολάρια.

Οι ζημίες των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών αναμένεται να διαμορφωθούν εφέτος στα 3,8 δισ. δολάρια, υπερδιπλάσιες από τα 1,8 δισ. δολάρια που είχε υπολογίσει η IATA πριν από μερικούς μήνες. Οι αεροπορικές εταιρείες των κρατών της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν ζημίες 3,6 δισ. δολαρίων, έναντι προγενέστερων προβλέψεων για ζημίες 3,3 δισ. δολαρίων.

«Οι ζημίες θα συνεχισθούν και αυτή τη χρονιά και το 2010», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν της η ΙΑΤΑ. Τα αίτια των ζημιών αποδίδονται στις φθηνότερες τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και στις ακριβότερες τιμές των καυσίμων. Η ΙΑΤΑ, πάντως, διαπιστώνει κάποια ελαφρά ανάκαμψη στην περιοχή της Ασίας, που υποδεικνύει ότι σταδιακά η επιβατική και εμπορευματική κίνηση στην περιοχή θα παρουσιάσει βελτίωση.

Σε αυτό συγκλίνουν και εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, όπως της Boeing και της Airbus, που αναμένουν επιστροφή του κλάδου στην ανάκαμψη το 2011.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή