Η αισιοδοξία κυριάρχησε στις αγορές

Η αισιοδοξία κυριάρχησε στις αγορές

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι αγορές σε Αμερική και Ευρώπη, καθώς τα στοιχεία που κατατείνουν σε ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας τροφοδότησαν για μια ακόμη συνεδρίαση την αυξημένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου. Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ με ποσοστό που υπερέβη τις προσδοκίες, καθώς και η επιτάχυνση του πληθωρισμού σε ποσοστό μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο, και η αυξημένη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγωγών συμπλήρωσαν την εικόνα που είχε σκιαγραφήσει μία ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, δηλώνοντας ότι η χειρότερη ύφεση μετά το 1930 «έχει μάλλον τελειώσει».

Λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημείωνε άνοδο της τάξης του 1%, ενώ ο Nasdaq ενισχυόταν κατά 1,16%. Στην Ευρώπη, ο FTSE 300 έκλεισε πάνω από τις 1.000 μονάδες, για πρώτη φορά μετά 11 μήνες. Με άνοδο έκλεισαν, άλλωστε, και οι τρεις σημαντικότερες αγορές της Ευρώπης: o FTSE 100 κέρδισε 1,63%, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης ενισχύθηκε 1,27% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,64%.

Η αισιοδοξία των επενδυτών και η προθυμία τους για ανάληψη υψηλότερου κινδύνου έστειλε, αντίθετα, το δολάριο στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους, με το ευρώ να αντιστοιχεί σε 1,4730 δολάρια. Αντίστοιχα, πτώση σημείωσαν οι τιμές των περισσότερων κρατικών τίτλων στις ΗΠΑ, αλλά και τις χώρες της Ευρωζώνης. Η υποχώρηση του δολαρίου, αντίθετα, οδήγησε τα προθεσμιακά συμβόλαια χρυσού στα υψηλά επίπεδα που είχαν ανέλθει τον Ιούλιο του περασμένου έτους

Η τιμή του πετρελαίου σημείωσε νέα άνοδο υπερβαίνοντας τα 72 δολ. το βαρέλι, καθώς έγινε γνωστό πως τα αποθέματα πετρελαίου της αμερικανικής κυβέρνησης μειώθηκαν περισσότερο από όσο είχε προβλεφθεί, και συγκεκριμένα κατά 4,7 εκατ. βαρέλια, ενώ οι προβλέψεις μιλούσαν για μείωση κατά 2,4 εκατ. βαρέλια. Η τιμή του αργού σημείωνε αργά το βράδυ άνοδο κατά 1,28 δολάρια, κινούμενη στα 72,21 δολάρια το βαρέλι, ενώ του Brent ενισχυόταν κατά 97 σεντς, στα 70,83 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή