Μια χαμένη γενιά 25 εκατομμυρίων νέων ανέργων

Μια χαμένη γενιά 25 εκατομμυρίων νέων ανέργων

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια «χαμένη γενιά» νέων ανέργων παγιδευμένων σε μακροχρόνια ανεργία προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ καθώς προβλέπει πως το συνολικό κόστος της κρίσης στην αγορά εργασίας θα είναι η απώλεια έως και 25 εκατομ. θέσεων εργασίας. Επισημαίνει πως η τρέχουσα κρίση είναι πολύ πιο καταστρεπτική για την απασχόληση από όσες έχουν προηγηθεί μετά το 1970 καθώς έχουν ήδη χαθεί περί τα 15 εκατομ. θέσεις εργασίας σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών ετών. Θεωρώντας πιθανόν να χαθούν ακόμη περί τα 10 εκατομ. θέσεις μέσα στο επόμενο έτος και να «γίνει διαρθρωτικής φύσης η εκτίναξη της ανεργίας», καλεί τις κυβερνήσεις να προβούν στη λήψη μέτρων που θα ενισχύσουν την απασχόληση. Από τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις του είναι εκείνη πως η εκτίναξη αυτή του αριθμού των ανέργων δεν θα περιοριστεί από τη διαφαινόμενη ανάκαμψη καθώς προβλέπει πως -όταν σημειωθεί- θα είναι αναιμική και χωρίς αύξηση της απασχόλησης. Διαπιστώνει, ωστόσο, πως τα μέτρα που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις περιόρισαν το μέγεθος του προβλήματος που θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο χωρίς αυτά.

Αλμα στην Αγγλία

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 1995 έχει φθάσει η ανεργία στη Βρετανία που εκτινάχθηκε στο 7,9% με το μεγαλύτερο πλήγμα να δέχονται οι νέοι μέχρι 24 ετών, το 19,7% των οποίων είναι άνεργοι. Το β΄τρίμηνο του 2009 ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 210.000 άτομα φθάνοντας στα 2,47 εκατ., ενώ οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 24.400 φθάνοντας στο 1,61 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή