Συμμετοχή της EdF στον αγωγό South Stream

Συμμετοχή της EdF στον αγωγό South Stream

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνομιλίες με τη ρωσική επιχείρηση φυσικού αερίου Gazprom, βρίσκεται η γαλλική εταιρεία ενέργειας Electricite de France (ΕdF) με στόχο τη συμμετοχή της στον αγωγό South Stream, επιβεβαίωσε χθες ο διευθύνων της σύμβουλος Πιερ Γκαντονέ. Διευκρίνισε, όμως, ότι δεν αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας πολύ σύντομα.

Σε κατάθεσή του σε επιτροπή της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, ο κ. Γκαντονέ δήλωσε ότι «θα συμμετάσχουμε μαζί με τους Ιταλούς στο πλευρό της Gazprom σε ένα σχέδιο του νότου, είναι πολύ καλό από άποψη διαφοροποίησης των προμηθειών μας».

Ο υποθαλάσσιος αγωγός που όταν ολοκληρωθεί θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Αυστρία την Ιταλία και την Ελλάδα θα είναι ανταγωνιστικός του σχεδιαζομένου αγωγού Nabucco, την κατασκευή του οποίου προωθούν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκτός από την Ελλάδα, στον υποθαλάσσιο αγωγό South Stream, συμμετέχει η Ιταλία μέσω της εταιρείας ενέργειας ΕΝΙ. Την είδηση περί της γαλλικής συμμετοχής, μέσω της ΕdF, στην κοινοπραξία του αγωγού South Stream, ανέφερε προχθές η ρωσική οικονομική εφημερίδα «Κommersant». Οπως έγραψε η εφημερίδα, «η ΕdF και η Gazprom, πρόκειται να υπογράψουν πολύ σύντομα συμφωνία βάσει της οποίας η πρώτη θα αγοράσει μετοχικό μερίδιο τουλάχιστον 10% στη ρωσική Gazprom σε αντάλλαγμα για ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου».

Τις ανάγκες της ΕdF για φυσικό αέριο επικαλέσθηκε στην ομιλία του στην εθνοσυνέλευση και ο κ. Γκανονέ, τονίζοντας ότι η επιχείρηση θα πρέπει να ανταποκριθεί στη ζήτηση εκ μέρους των πελατών της. Προκειμένου να καλύψει την επάρκειά της σε φυσικό αέριο, μία άλλη γαλλική ενεργειακή εταιρεία, η GdF Suez, σχεδιάζει να αγοράσει μετοχικό μερίδιο 9% στον ρωσικό αγωγό North Stream, ο οποίος θα καταλήγει στη Γερμανία, υποθαλασσίως, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Αναφερόμενος στον «ενεργειακό χάρτη» που διαμορφώνεται με το σχεδιασμό των νέων αγωγών, ο διευθύνων σύμβουλος της EdF κ. Γκαντονέ τόνισε: «Είναι καλό για τη Γαλλία να συμμετέχει και στο σχέδιο του Βορρά και στο σχέδιο του Νότου». Μεταξύ άλλων, ο κ. Γκανονέ ενημέρωσε τα μέλη της γαλλικής εθνοσυνέλευσης ότι η ΕdF θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στο στόχο της και να εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, μέχρι τα τέλη του 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή