Εν συντομια

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι τραπεζίτες πρέπει να μετανοήσουν για τα λάθη»

Την πεποίθησή του ότι οι τραπεζίτες πρέπει να μετανοήσουν για τα λάθη που οδήγησαν στην παγκόσμια οικονομική κρίση εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Ρόουαν Ουίλιαμς (φωτογραφία), προειδοποιώντας παράλληλα ότι η χρηματιστηριακή βιομηχανία επιστρέφει στις παλιές της συνήθειες σαν να μην έγινε τίποτα. «Δεν υπήρξε αυτό, που ως χριστιανός θα έλεγα μετάνοια. Δεν έχουμε ακούσει ανθρώπους να λένε κάναμε λάθος και η θεμελιώδης αρχή με την οποία εργαστήκαμε ήταν μη πραγματική, ήταν άδεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πνευματικός ηγέτης της παγκόσμιας Αγγλικανικής Κοινωνίας. Επίσης, τόνισε ότι διαισθάνεται μία «διάχυτη δυσαρέσκεια» ενάντια στους τραπεζίτες, γεγονός που οφείλεται στην αποτυχία τους να αναλάβουν την ευθύνη, αλλά και στην ανάγκη περιορισμού των μπόνους από την κυβέρνηση. «Καταφέρνουν με κάποιο τρόπο να ξεφύγουν με μία κουλτούρα στην οποία η σχέση μεταξύ της αξίας αυτού που κάνεις και της ανταμοιβής που παίρνεις είναι ασαφής», συμπλήρωσε ο αρχιεπίσκοπος.

Ανοδο 0,4% κατέγραψε ο δείκτης των τιμών καταναλωτή (CPI) των ΗΠΑ τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο παρέμεινε 1,5% χαμηλότερα από το επίπεδο του Αυγούστου 2008. Ο γενικός δείκτης CPI κινήθηκε ανοδικά εξαιτίας της ενίσχυσης κατά 9,1% του δείκτη βενζίνης, που αντιστοιχεί στο 80% της συνολικής αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή. Αντίστοιχα, ο «δομικός» πληθωρισμός, που εξαιρεί τα ευμετάβλητα έξοδα ενέργειας και τροφίμων, σημείωσε μηνιαία άνοδο 0,1%.

Πάνω η παραγωγή στη βιομηχανία

Η βιομηχανική παραγωγή του Αυγούστου στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 0,8%, ξεπερνώντας την εκτίμηση 0,6% των οικονομολόγων και ακολουθώντας την αύξηση 1% του Ιουλίου, σύμφωνα με τη Fed. Η παραγωγή αυτοκινήτων ηγήθηκε της ανόδου, καταγράφοντας τον Αύγουστο βελτίωση 5,5%, που ήρθε να διαδεχτεί την εντυπωσιακή αύξηση κατά 20,1% του Ιουλίου. Η άνοδος οφείλεται στην κίνηση των GM – Chrysler να ξανανοίξουν εργοστάσια που δεν λειτουργούσαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πτώχευσης. Παράλληλα, και η παραγωγή στα εργοστάσια, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανικής παραγωγής, αυξήθηκε 0,6% τον Αύγουστο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμα και αν εξαιρεθεί η παραγωγή εργοστασίων και αυτοκινήτων, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 0,4% τον προηγούμενο μήνα.

Την έξοδο από το πακέτο στήριξης εξετάζει η Citi

Η Citigroup εξετάζει το σενάριο εξόδου από το κυβερνητικό πρόγραμμα πιστωτικών εγγυήσεων. Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα -και μεγαλύτερος χρήστης εγγυήσεων χρέους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ- βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης καταθέσεων (FDIC) ώστε να εξέλθει του προγράμματος που λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Βίκραμ Πάντιτ (φωτογραφία) έχει ήδη κινήσει διαδικασίες για τη μείωση της συμμετοχής της κυβέρνησης στη Citigroup, συμπεριλαμβανομένης και της διερεύνησης πώλησης του ποσοστού 34% της τράπεζας που κατέχει το υπ. Οικονομικών.

Προς λογοδοσία οι διεθνείς οίκοι για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις

Μoody’s, Standard & Poor’s και Fitch πιθανότατα να αντιμετωπίσουν περισσότερες απαιτήσεις διαφάνειας και μεγαλύτερη υποχρέωση λογοδοσίας για τις αναλύσεις τους, αφού οι τρεις μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θεωρήθηκαν συνυπεύθυνοι για την υποβάθμιση των κινδύνων που κρύβονταν στις επενδύσεις τοξικών ενυπόθηκων δανείων. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ εισηγήθηκε ότι οι εταιρείες που αποσκοπούν στην πώληση ομολόγων θα πρέπει να δημοσιεύουν τις αξιολογήσεις των οίκων. Στη σημερινή τους συνάντηση στη Ουάσιγκτον, θα προταθεί επίσης η διευκόλυνση κατάθεσης μήνυσης εναντίον των οίκων.

Τέλος στις τακτικές υψηλής πίεσης στην πώληση μετοχών

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Βρετανίας (FSA) απαγόρευσε σε έντεκα χρηματιστηριακές εταιρείες να χρησιμοποιούν τακτικές «υψηλής πίεσης» για την πώληση μετοχών που διαπραγματεύονται σε πολύ χαμηλές τιμές (μετοχές «δεκάρας») σε ηλικιωμένα άτομα. Σε χθεσινή της δήλωση η FSA ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες, έξι εκ των οποίων έχουν ήδη διακόψει αυτή τους τη δραστηριότητα, δεν έχουν τη δυνατότητα πώλησης μετοχών μικρής αξίας μέχρι να αναμορφώσουν τις πρακτικές πωλήσεών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή