Ενας αριστοκράτης κλέβει την παράσταση

Ενας αριστοκράτης κλέβει την παράσταση

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε στην Αγκελα Μέρκελ ούτε και στον αντίπαλό της, στις προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, και νυν υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, μπορούμε να προσάψουμε μια συναρπαστική προεκλογική εκστρατεία. Εκείνος, όμως, που αποσπά ενθουσιώδη χειροκροτήματα είναι ο ηλικίας 37 ετών Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, ένας αριστοκράτης από τη Βαυαρία, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Οικονομίας πριν από οκτώ μήνες. Τα παρατεταμένα χειροκροτήματα που αποσπά στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις αρμόζουν περισσότερο σε έναν αστέρα της ποπ, παρά σε έναν πολιτικό. Γνωστός ως «ο βαρώνος του ροκ», λόγω του πάθους του για τη ροκ μουσική -αγαπημένο του συγκρότημα είναι οι AC/DC, ενώ τον περασμένο μήνα εμφανίσθηκε ως DJ στο Νόιμπουργκ αν ντερ Ντόναου-, ο κ. Τσου Γκούτενμπεργκ έχει κερδίσει οπαδούς για την αμεσότητα της επικοινωνίας του και για τις εκκλήσεις του υπέρ της ελεύθερης αγοράς, την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Σε συνέντευξη που έδωσε στο υπουργείο Οικονομίας την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Τσου Γκούτενμπεργκ τόνισε ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε να παρατηρούμε τις τεράστιες ρυθμίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν και να αφανίσουμε εκείνες οι οποίες είναι πλέον άχρηστες».

Πολλοί ψηφοφόροι φαίνεται ότι συμφωνούν μαζί του. Οταν φθάνει στο αγαπημένο του σημείο που αφορά τα οφέλη από την ελεύθερη οικονομία, ο κ. Τσου Γκούτενμπεργκ τονίζει ιδιαίτερα τις φράσεις: «Γιατί να πληρώνουν τα σπασμένα οι φορολογούμενοι;», «οι επιχειρήσεις από μόνες τους δεν είναι ικανές να αποταμιεύουν;», και «για ποιον λόγο να προσβλέπουμε πάντα στο κράτος;».

Πριν από οκτώ μήνες, ο κ. Τσου Γκούτενμπεργκ δεν ήταν και πολύ γνωστός στο ευρύ κοινό στη Γερμανία. Στο εξωτερικό ήταν περισσότερο γνωστός ως ειδικός του κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, για αμυντικά θέματα και ζητήματα εθνικής ασφαλείας της Γερμανίας. Σε περίπτωση που διατηρήσει το ίδιο υπουργείο μετά τις εκλογές της 27 Σεπτεμβρίου, έχει προαναγγείλει ότι το πρώτο μεταρρυθμιστικό μέτρο που θα θέσει σε εφαρμογή θα είναι ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος, που ήταν και η επιθυμία της Αγκελα Μέρκελ από το 2005, όταν ανέλαβε την καγκελαρία. Οσο για το θέμα της κατάργησης «πεπαλαιωμένων ρυθμίσεων», θεωρεί ότι θα είναι πιο δύσκολο, διότι θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπισθούν ορισμένα «παλαιά και αγαπητά έθιμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή