Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελπίδες ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας αναθερμαίνονται καθημερινώς, ωστόσο οι επενδυτές της Wall Street ανησυχούν ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν αρχίσει ακόμη να καταναλώνουν έντονα εξαιτίας της ανεργίας. Ωστόσο, η ταχύτητα ανάκαμψης που παρουσιάζει ο τομέας της βιομηχανικής δραστηριότητας είναι εντυπωσιακή, όπως καταγράφεται στην έκθεση της κεντρικής τράπεζας της Φιλαδέλφειας, που αποτελεί μέλος του δικτύου των 13 περιφερειακών τραπεζών της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας που εκδίδει η τράπεζα ανήλθε στις 14,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, που είναι τα καλύτερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2007, δηλαδή σταθερά πάνω από το κρίσιμο υφεσιακό όριο των 50 μονάδων. Η βελτίωση αυτή σηματοδοτεί την ανάπτυξη της βιομηχανικής δραστηριότητας και σε εθνικό επίπεδο. Ο βιομηχανικός τομέας προοιωνίζεται περαιτέρω καλές ειδήσεις για το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας.

Η Wall Street, η Main Street και η αγορά χρήματος έχουν προεξοφλήσει ότι άσχημες εκπλήξεις αποτελούν παρελθόν. Οι επενδυτές που είχαν ωθήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα τις μετοχές σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, αισιοδοξώντας με την προοπτική μιας επικείμενης ανάκαμψης, έχουν την προδιάθεση (τουλάχιστον χθες) να αναθεωρήσουν άποψη. Τόσο ο Dow Jones των πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών, όσο και ο S&P 500, καθώς και το δολάριο, υπέστησαν πιέσεις.

Ομως, η θλιβερή αλήθεια είναι ότι η ανεργία διογκώνεται και οι πιστωτικές συνθήκες παραμένουν ακόμη σφικτές, με συνέπεια τα νοικοκυριά να υποφέρουν και να υπονομεύεται η σταθεροποίηση των καταναλωτικών δαπανών.

Οι διαχειριστές τόσο των συντηρητικών όσο και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων γνωρίζουν πως οι επενδυτές συχνά έχουν την τάση να συγχωρούν πιο εύκολα αν χάνουν χρήματα και οι άλλοι. Το ίδιο ισχύει και για τις οικονομίες.

Ξαφνικά το χάος της Αμερικής δεν φαίνεται καθόλου τρομερό. Οι επενδυτές φαίνεται να έχουν αντιληφθεί ότι η Αμερική θα ανακάμψει πιο γρήγορα από τις άλλες πλούσιες οικονομίες. Και προφανώς, με τέτοια ρευστότητα που έχει πέσει στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, είναι απολύτως ρεαλιστικό το χρήμα να αγοράζει πλέον τις ρισκαδόρικες επενδύσεις αλλού. Οι επενδυτές έχουν στραφεί πλήρως στα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών και των κερδοσκοπικών τοποθετήσεων, αφού ανακάλυψαν εκ νέου την Κίνα… Οι κινεζικές τράπεζες εξελίσσονται ταχέως στις μεγαλύτερες του κόσμου, προσελκύοντας το χρήμα. Από τις αρχές του έτους, ο σύνθετος δείκτης των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη του 57%!

Στην τελευταία συνεδρίαση ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, αφού περιέγραψε μια εικόνα καθησυχασμού για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τους κινδύνους από τις πληθωριστικές παρενέργειες της «quantitative easing», έκανε έναν έξυπνο ελιγμό εξόδου. Δηλαδή προανήγγειλε τον τερματισμό της quantitative easing επεκτείνοντας τη χρονική διάρκεια μέχρι το τέλος Οκτωβρίου -αλλά όχι το ποσό- των αγορών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου.

Η Fed από τον περασμένο Μάρτιο υλοποιεί αγορές μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων συνολικής αξίας 300 δισ. δολαρίων. Μέχρι τώρα έχει αγοράσει ομόλογα αξίας 253 δισ. δολαρίων. Ομως, ο τερματισμός της quantitative easing, δηλαδή της ποσοτικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, κρύβει πολλές παγίδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή