Η Ιρλανδία ώθησε ανοδικά τις αγορές

Η Ιρλανδία ώθησε ανοδικά τις αγορές

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρίτη ημέρα κατά σειρά που οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών εμφάνισαν άνοδο, βοηθούμενες από την απόφαση της Ιρλανδίας να εξαγοράσει επισφαλή περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών της. Επιπλέον, θετικά λειτούργησε το γεγονός ότι η Exane BNP Paribas συνέστησε στο επενδυτικό κοινό να αγοράσει μετοχές του κλάδου των οικοδομικών υλικών και των κατασκευών. Ειδικότερα, η μετοχή της Bank of Ireland και της Allied Irish Bank εκτινάχθηκαν σε επίπεδα άνω του 18% μετά την πρόταση της ιρλανδικής κυβέρνησης να εξαγοράσει τοξικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 54 δισ. ευρώ. Η δε μετοχή της Cie de Saint-Gobain, της μεγαλύτερης εταιρείας οικοδομικών υλικών της Ευρώπης, ενισχύθηκε κατά 2,9%. Σημαντική άνοδο είχε χθες και η μετοχή της British Airways, της τάξεως του 5,5%, καθώς η Goldman Sachs συνέστησε τον συγκεκριμένο τίτλο για αγορά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,5%, στις 246,1 μονάδες, ανερχόμενος για δέκατη ημέρα εντός διαστήματος 11 ημερών, στα υψηλότερα των τελευταίων 11 μηνών. Από τις 9 Μαρτίου και μετά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης έχει ενισχυθεί 56%. «Η συνολική τόνωση της αγοράς έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και η ροή των ειδήσεων είναι εντυπωσιακά θετική», παρατηρεί ο Μάικ Λένοφ της Brewin Dolphin Securities.

Χθες, από τα δεκαοκτώ ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι επιμέρους εθνικοί δείκτες σημείωσαν άνοδο στα δεκαέξι, ενώ κάμψη σημείωσαν μόνο οι αγορές της Δανίας και της Ελλάδας. Ο δείκτης FTSE Eurotop 100 είχε άνοδο 0,46%, ενώ στην αγορά του Λονδίνου ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,8%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ανήλθε 0,5% και στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 0,6%.

Αντίθετα, στην αμερικανική αγορά υπήρξε υποχώρηση, με τους δείκτες Dow Jones και Nasdaq να σημειώνουν απώλειες της τάξης του 0,20% λίγο πριν από το κλείσιμο, παρά τα θετικά στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα για την απασχόληση και τις οικοδομές. Υστερα από τη σημαντική άνοδο των τελευταίων ημερών, οι επενδυτές φάνηκαν να ανησυχούν ότι το πρόσφατο ράλι υπερσκελίζει τις προοπτικές αύξησης κερδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή