Χαλαρή νομισματική πολιτική από την Κίνα για διασφάλιση ανάπτυξης

Χαλαρή νομισματική πολιτική από την Κίνα για διασφάλιση ανάπτυξης

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως τα τέλη του 2010 θα διατηρήσει την ισχύουσα «σχετικώς χαλαρή» νομισματική πολιτική της η κινεζική κεντρική τράπεζα, προκειμένου να διασφαλίσει την ανάπτυξή της ενόσω οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία παραμένουν ρευστές. Αυτό διαβεβαίωσε χθες ο υποδιοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Σου Νινγκ, δίνοντας το πρώτο σαφές χρονοδιάγραμμα των προθέσεων κεντρικής τράπεζας από την έναρξη του τρέχοντος κύκλου μείωσης επιτοκίων. Το σχόλιο έγινε, μάλιστα, μεσούσης της φημολογίας ότι η τράπεζα ίσως αυξήσει τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας για τα εμπορικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το τέταρτο τρίμηνο του 2009 ή το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Βάσει της ηλεκτρονικής σελίδας της κινεζικής εφημερίδας Economic Observer, ο κ. Σου δήλωσε πως το γεγονός ότι οι εγχώριες τιμές καταναλωτή εξακολουθούν να μειώνονται σε σχέση με τα περυσινά τους επίπεδα, αποδεικνύει πως άμεση προτεραιότητα της τράπεζας προς το παρόν δεν είναι ο πληθωρισμός, αλλά η ανάπτυξη. Ο αξιωματούχος υποβάθμισε τη σημασία της πρόσφατης αύξησης της προσφοράς χρήματος, κάτι που ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν παράγοντα επικείμενης αύξησης του πληθωρισμού. Υπενθυμίζεται ότι η ετήσια αύξηση του δείκτη προσφοράς χρήματος Μ2 έφθασε στο ρεκόρ του 28,5% τον Αύγουστο, καταγράφοντας άνοδο μεγαλύτερη του 28% για τρίτο συναπτό μήνα. Ο κ. Σου διευκρίνισε ότι η ρευστότητα που παρέχεται στο τραπεζικό σύστημα «θα συνεχίσει να αυξάνεται, αν και όχι κάθε μήνα». Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι «τυχόν διακύμανση κάποιο μήνα δεν σημαίνει ότι η τράπεζα άλλαξε πολιτική». Σύμφωνα με τον ίδιο, η διατήρηση σταθερών ρυθμών ανάπτυξης παραμένει βασικός στόχος της τράπεζας, καθώς η παγκόσμια οικονομία είναι μάλλον απίθανο να ανακάμψει βραχυπρόθεσμα και η αύξηση τιμών καταναλωτή στην Κίνα παραμένει αρνητική. Οπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σου, οι νέες καταναλωτικές συνήθειες που έχουν αναπτυχθεί στις ΗΠΑ λόγω της ύφεσης επιδρούν αρνητικά στις κινεζικές εξαγωγές.

Βάσει εκτιμήσεων του Τσεν Ντονγκί, αναπληρωτή επικεφαλής του μακροοικονομικού ινστιτούτου υπό την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC), η κινεζική οικονομία μπορεί να επανέλθει σε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Κάτι τέτοιο θα καταστήσει πιο αναγκαία την επανεξέταση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι το Πεκίνο ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση αν η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ ξεπεράσει το 9%, ο πληθωρισμός το 3% ή η αύξηση των εξαγωγών το 15%. Επαναλαμβάνοντας σχετικές δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο, ο κ. Τσεν διευκρίνισε επίσης ότι η «προληπτική» δημοσιονομική πολιτική θα διατηρηθεί ως έχει.

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 7,9% το δεύτερο τρίμηνο, μετά το 6,1% του πρώτου τριμήνου. Η τόνωση αυτή υπήρξε καρπός του πακέτου στήριξης ύψους 4 τρισ. γουάν που ενέκρινε η κυβέρνηση στα τέλη του 2008. Τα δάνεια που ενέκριναν οι κινεζικές τράπεζες ανήλθαν στα 410,4 δισ. γουάν (60 δισ. δολάρια) τον περασμένο μήνα, έναντι 355,9 δισ. γουάν τον Ιούλιο, εξέλιξη που δείχνει πως η κυβέρνηση ίσως δεν προχωρήσει σε τόσο αυστηρό περιορισμό των πιστώσεων όσο φοβούνταν αρχικά πολλοί αναλυτές. Υπενθυμίζεται ότι οι φόβοι αυτοί κλιμακώθηκαν μετά τα ιλιγγιώδη ύψη στα οποία ανήλθαν οι πιστώσεις φέτος: ο δανεισμός έφθασε το 1,53 τρισ. γουάν τον Ιούνιο, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 7,4 τρισ. γουάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή