Εν συντομια

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμένουν στο 0,25% τα ελβετικά επιτόκια

Αμετάβλητο στο 0,25% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, σηματοδοτώντας ότι θα αντισταθεί στην ανατίμηση του φράγκου, με στόχο να αποτρέψει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού. Παράλληλα, ο πρόεδρος Ζαν-Πιερ Ροθ (φωτογραφία) ανακοίνωσε ότι η τράπεζα θα εξακολουθήσει να αγοράζει εταιρικά ομόλογα αν αυτό κριθεί απαραίτητο για τη διευκόλυνση των πιστωτικών ροών. Η χειρότερη ύφεση των τελευταίων τριών δεκαετιών στην Ελβετία έχει επιδεινωθεί από την ανοδική τάση του φράγκου, η οποία ενισχύει τις ανησυχίες αποπληθωρισμού, καθώς καθιστά φθηνότερες τις εισαγωγές. Τον Μάρτιο, η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε να πουλάει φράγκα για να στηρίξει τις τιμές καταναλωτή, που αναμένεται να μειωθούν 0,5% φέτος. Το ελβετικό νόμισμα ενισχύθηκε 7% έναντι του ευρώ το έτος που ολοκληρώθηκε στις 11 Μαρτίου. Από τις 12 Μαρτίου κι έπειτα, όταν η κεντρική τράπεζα της χώρας άρχισε να παρεμβαίνει, το νόμισμα έχει υποχωρήσει 2,7% έναντι του ευρώ.

Γαλλία

Σε αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για το ΑΕΠ του 2009 προχώρησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, από την αρχική πρόβλεψη για συρρίκνωση 3% σε πρόβλεψη συρρίκνωσης 2,25%. «Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Η κρίση δεν θα τελειώσει εάν δεν μειωθεί η ανεργία. Ωστόσο, έχουμε μία εικόνα ότι εξελίσσεται θετικά», ανέφερε ο κ. Φιγιόν, προβλέποντας παράλληλα ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,75% το 2010. Η κεντρική τράπεζα ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 0,3% στο γ΄ τρίμηνο του έτους.

Εξακολουθούν να «βλέπουν» ύφεση

Το 86% των Αμερικανών θεωρεί ότι η οικονομία παραμένει σε ύφεση, σύμφωνα με έρευνα του CNN, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η έρευνα του πρακτορείου Bloomberg για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να απέχουν από οποιαδήποτε αύξηση των δαπανών τους, ακόμα και μετά τη μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης από το 1980, ενισχύοντας την ανησυχία για το ποια κατεύθυνση θα λάβει η οικονομία στους επόμενους έξι μήνες. Μόλις το 8% των Αμερικανών σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες του, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων θα ξοδέψει λιγότερα. Το 58% σκοπεύει να διατηρήσει τις δαπάνες του σταθερές.

«Η Βρετανία θα περιορίσει κατά 2,9% τις δαπάνες»

Στον πιο απότομο περιορισμό των δημοσίων δαπανών από το 1976, όταν διαπραγματευόταν τα οικονομικά της με το ΔΝΤ, θα πρέπει πιθανότατα να προχωρήσει η βρετανική κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Σπουδών. H ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα περιορίσει τις δαπάνες της κατά 2,9% μέχρι το 2011, ποσοστό μεγαλύτερο από το 2,3% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο. Τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών που παρέδωσε στα ΜΜΕ το Συντηρητικό κόμμα. Ο πρόεδρος του τελευταίου, Ντέιβιντ Κάμερον (φωτογραφία) υποστήριξε ότι ο Γκόρντον Μπράουν παραπλάνησε το Κοινοβούλιο σχετικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής λιτότητας που θα ακολουθηθεί μέχρι τις επόμενες εκλογές του Ιουνίου.

Αύξηση πτήσεων και άντληση 2,9 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η A. Α.

Την άντληση ρευστότητας ύψους 2,9 δισ. δολαρίων, καθώς και την αύξηση πτήσεων σε τέσσερις κεντρικούς κόμβους των ΗΠΑ, ανακοίνωσε η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική του κόσμου, American Airlines (A. A.). H εταιρεία πιστωτικών καρτών Citigroup πλήρωσε 1 δισ. δολ. για την αγορά του προγράμματος Frequent Flyer Miles της εταιρείας, ενώ η GE Capital Aviation Services παρείχε 1,6 δισ. δολ. για δεσμεύσεις χρηματοδότησης αεροσκαφών, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας. Οι πτήσεις προς Σικάγο, Ν. Υόρκη, Ντάλας και Μαϊάμι θα αυξηθούν, ενώ θα αποκτηθούν και 22 αεροπλάνα εβδομήντα θέσεων, τύπου Βombardier.

Στον εισαγγελέα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΒofΑ

Κλήτευση έλαβαν πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Bank of America από το γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για να εξακριβωθεί ο τρόπος συγχώνευσης της Merrill Lynch στην αμερικανική τράπεζα. Τα συγκεκριμένα στελέχη κατηγορούνται για τη μη γνωστοποίηση των ζημιών ύψους 8,98 δισ. δολαρίων της Merrill Lynch στους μετόχους της τράπεζας προτού ολοκληρωθεί η συμφωνία, την πρώτη Ιανουαρίου 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή