H έλλειψη ρευστού εμπόδιο στα σχέδια της Tate Modern

H έλλειψη ρευστού εμπόδιο στα σχέδια της Tate Modern

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο λόρδος Μπράουν, πρόεδρος της Tate Modern στο Λονδίνο, είναι απολύτως βέβαιος ότι το φιλόδοξο σχέδιο ανάπλασης της βρετανικής γκαλερί μοντέρνας τέχνης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2012. Διατηρεί δε την πεποίθηση αυτή, παρά το γεγονός ότι έχει διασφαλιστεί μέχρι σήμερα μόνο το ένα τρίτο των κεφαλαίων. Ενα μεγάλο ερώτημα αιωρείται πάνω στις 50 εκατ. στερλίνες που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση της χώρας για την επέκταση του εκθεσιακού χώρου κατά 60%. Κανένα ίχνος αυτών των χρημάτων δεν έχει εμφανιστεί, καθώς η οικονομία διανύει μία από τις δυσκολότερες περιόδους στη μεταπολεμική ιστορία, αλλά και λόγω των μεγάλων αναγκών που υπάρχουν για τη χρηματοδότηση πληθώρας έργων εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.

Τη βεβαιότητα του λόρδου Μπράουν μοιράζεται πάντως ο διευθυντής του μουσείου, σερ Νίκολας Σερότα, υποστηρίζοντας ότι παρά τα σκαμπανεβάσματα, θα δοθεί λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης.

Τον Ιούλιο, η Guardian αποκάλυψε ότι το πακέτο των 50 εκατ. στερλινών που είχε υποσχεθεί ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Τζέιμς Πάρνελ, έχει επισκιαστεί από το συνολικό προϋπολογισμό των 100 εκατ. στερλινών που αφορά την υλοποίηση προγραμμάτων στον πολιτισμό, τα ΜΜΕ και τον αθλητισμό. Καμία, όμως, απόφαση δεν έχει ληφθεί για κανένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων ανάπλασης του Βρετανικού Μουσείου και της Tate Μodern.

Πρώην πρόεδρος της ΒΡ, ο λόρδος Μπράουν ανέλαβε επικεφαλής της Tate Modern τον περασμένο Οκτώβριο. «Νομίζω ότι αποκαθίσταται σταδιακά το κλίμα εμπιστοσύνης. Οι επενδυτές είναι περισσότερο πρόθυμοι να κάνουν δωρεές. Η έναρξη των εργασιών θα ξεκινήσει το 2010, αλλά εξαρτάται και από τα κεφάλαια που θα έχουμε στη διάθεσή μας».

Στην ετήσια έκθεση του μουσείου για το οικονομικό έτος 2008-09 αποκαλύπτεται ότι η Tate Modern αύξησε το «χαρτοφυλάκιο» έργων τέχνης περισσότερο από κάθε άλλο έτος. Ελαβε 700 έργα τέχνης μαζί με την Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας, συμπεριλαμβανομένων δημιουργημάτων του Ντέιμιεν Χερστ και του Αντι Γουόρχολ. Ο σερ Σερότα παραδέχτηκε πάντως ότι λόγω της κρίσης, έχει σημειωθεί μία πτώση στις διεθνείς εκθέσεις, κυρίως λόγω της μείωσης των αντίστοιχων προγραμμάτων από τα μουσεία των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή