Η διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας απειλεί την ανάκαμψη

Η διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας απειλεί την ανάκαμψη

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο να επεκταθεί ευρύτερα, με αποτέλεσμα να επιβραδύνει την ανάκαμψη, εγκυμονεί η νέα εμπορική διένεξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, που εκδηλώθηκε τις τελευταίες ημέρες, όταν η Ουάσιγκτον επέβαλε υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές φθηνών ελαστικών από την Κίνα. Αυτή είναι η εκτίμηση της Βαλεντάιν Ρουγκουαμπίζα, υποδιευθύντριας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στον οποίο προσέφυγε άμεσα το Πεκίνο αμέσως μετά την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα.

Μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου αναδυομένων αγορών του Economist, η εν λόγω αξιωματούχος εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα πως η επικείμενη συνάντηση του G20 θα συνεισφέρει στην επίσπευση και αναθέρμανση του γύρου της Ντόχα για την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου.

Μολονότι υπογράμμισε πως τα μέτρα στα οποία κατέφυγε η Ουάσιγκτον δεν στοιχειοθετούν προστατευτισμό, η κ. Ρουγκουαμπίζα τόνισε πως «κατατείνουν σε περιορισμό του εμπορίου». Υπενθύμισε, άλλωστε, πως οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν πληγεί σημαντικά από τη συρρίκνωση του παγκοσμίου εμπορίου, την οποία επέφερε η χρηματοπιστωτική κρίση, και πως η στασιμότητα στο εμπόριο μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια. Ανάλογους φόβους εξέφρασε, άλλωστε, και ο Ινδός υπουργός Εμπορίου, Ανάντ Σάρμα, όταν μιλώντας στο Reuters επισήμανε την εντεινόμενη τάση για επιβολή νέων φραγμών στο εμπόριο. Την αισιοδοξία τους δεν συμμερίζεται, πάντως, η επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κάθριν Αστον, καθώς τόνισε πως παρά την προσήλωση του Αμερικανού προέδρου στο ελεύθερο εμπόριο, στις ΗΠΑ «είναι ελάχιστη -αν όχι ανύπαρκτη- η υποστήριξη στην ολοκλήρωση του γύρου συνομιλιών της Ντόχα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή