Νικολα Σαρκοζι : Το υψηλό ΑΕΠ δεν φέρνει την ευτυχία

Νικολα Σαρκοζι : Το υψηλό ΑΕΠ δεν φέρνει την ευτυχία

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νικολά Σαρκοζί είναι ευτυχισμένος ακόμα και εν μέσω διεθνούς κρίσης. Ή μήπως όχι; Μήπως απλά αποκηρύσσει το ισχύον μοντέλο αποτίμησης της προόδου και της ανάπτυξης και υιοθετεί περισσότερο ανθρώπινα (άλλως, γαλλικά) πρότυπα; Πριν από ενάμιση χρόνο ανέθεσε σε μία επιτροπή σοφών, αποτελούμενη από τους νομπελίστες Τζόζεφ Στίγκλιτζ και Αμάρτια Σεν και τον πανεπιστημιακό Ζαν-Πολ Φιτουσί, να καταρτίσει εναλλακτικούς δείκτες μέτρησης του ΑΕΠ. Και εγένετο η ευημερία!

Στην αναφορά τους, την οποία θα διαφημίσει ο Γάλλος πρόεδρος στην επικείμενη σύνοδο του G20, προτείνουν να παύσει το ΑΕΠ να θεωρείται φετίχ και να συνεκτιμώνται άλλες εκτός αγοράς δραστηριότητες, που θα κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους και ευημερούντες, όπως η ψυχαγωγία, ο πολιτισμός, ο ελεύθερος χρόνος, αλλά και η ποιότητα του περιβάλλοντος. Επιπλέον, οι οικονομολόγοι προτείνουν να μετράται και η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και την εκπαίδευση.

Εάν υιοθετηθεί τέτοιο μοντέλο, ο Νικολά Σαρκοζί θα έχει έναν ακόμη λόγο να είναι ευτυχής. Επί τριάντα χρόνια, η Γαλλία εμφανίζεται σχεδόν στάσιμη ως προς το ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή