ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξανά στη μόδα οι εξαγορές

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος αναθέρμανσης του πνεύματος του καπιταλισμού από έναν καλό «πόλεμο» προσφορών. Το επιβεβαιώνει η προσφορά της Kraft, στις 7 Σεπτεμβρίου, για την εξαγορά της βρετανικής επιχείρησης ειδών ζαχαροπλαστικής Cadbury, έναντι 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Cadbury απέρριψε την προσφορά της κολοσσιαίας αμερικανικής επιχείρησης στον κλάδο των τροφίμων και δήλωσε ότι το τίμημα «υποτιμά την αξία της». Γι’ αυτό προτιμά να αναπτυχθεί στην αγορά μόνη της.

Η διεύθυνση της Κraft δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση, αλλά διευκρίνισε ότι θα υποβάλει μία εχθρική προσφορά.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε υπόνοιες ότι και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων, όπως η Nestle, η Hershley και η Μars, θα κατέβουν στον στίβο, ίσως σαν «λευκοί ιππότες», για να βοηθήσουν την Cadbury να διατηρήσει την ανεξαρτησία της ή τουλάχιστον να ενδώσει εάν της υποβληθούν κάποιοι πιο πλεονεκτικοί όροι. Η κίνηση της Κraft είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά παρεμφερών προτάσεων κατά τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες γεννούν ελπίδες περί ενός νέου κύματος συγχωνεύσεων και εξαγορών, ύστερα από ένα καλοκαίρι επιχειρηματικής αδράνειας στον τομέα αυτό.

Στις 8 Σεπτεμβρίου η Deutsche Telekom και η France Telecom είχαν ανακοινώσει ότι θα συγχωνεύσουν τις θυγατρικές τους στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας στη Βρετανία, την T-Mobile και την Οrange, αντίστοιχα, και να δημιουργήσουν κατ’ αυτό τον τρόπο μία νέα μεγάλη επιχείρηση στην εκεί αγορά.

Την ίδια ημέρα, η γαλλική Vivendi ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει την GVT, τον βραζιλιανό κολοσσό στην κινητή τηλεφωνία, έναντι 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στις 31 Αυγούστου, η Disney εξαγόρασε τη Marvel Entertainment έναντι 4 δισ. δολαρίων, ενώ η Baker Hughes προσέφερε 5,5 δισ. για την εξαγορά της ενεργειακής BJ Services, που έχει την έδρα της στο Χιούστον.

Την επομένη ημέρα, η eBay πούλησε το μετοχικό της μερίδιο του 65% που διατηρούσε στη θυγατρική της Skype, έναντι 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έναν όμιλο ιδιωτικών επενδυτών.

Οι κινήσεις αυτές ενδέχεται να είναι μία αναλαμπή από μια σύντομη ανάκαμψη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, εν αναμονή της επιστροφής των ανωτάτων στελεχών των εταιρειών και των τραπεζών από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Εκτός αυτού, η σύναψη επιχειρηματικών συνεργασιών είχε μειωθεί παραλόγως σε πολύ χαμηλό επίπεδο, μετά τον πανικό που ενέσκηψε στις αγορές, πέρυσι, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ετσι, η φθινοπωρινή αναλαμπή αναμενόταν χωρίς αυτό να θεωρηθεί ότι ήταν επιστροφή του επιχειρηματικού κύκλου.

Μέχρι και τη σύναψη των συμφωνιών μεταξύ της Disney και της Βaker Hughes, o Αύγουστος ήταν ο χειρότερος μήνας για εξαγορές και συγχωνεύσεις από το 1995, σύμφωνα με την Dealogic, η οποία συγκεντρώνει τα σχετικά στατιστικά στοιχεία.

Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, οι συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο ήταν διεθνώς μόλις 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ή κατά 36% λιγότερες από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, και κατά 56% χαμηλότερες από τον Αύγουστο του 2007, που θεωρείται ότι ήταν το έτος που κατεγράφησαν τα ρεκόρ.

Η σύντομη αναλαμπή του Αυγούστου γεννά επίσης ελπίδες ότι οι πρόσφατες συμφωνίες ενδέχεται να σηματοδοτήσουν πραγματικά την αλλαγή στην αγορά των εξαγορών και συγχωνεύσεων. «Παρ’ όλον ότι δεν έχουμε στατιστικές μαρτυρίες, ο επιχειρηματικός διάλογος είναι ανεβασμένος τώρα τελευταία», όπως λέει ο Κρίστοφερ Βεντρέσκα του τομέα συγχωνεύσεων και εξαγορών της JΡΜorgan.

Εξαίρεση οι κλάδοι υγείας και τεχνολογίας

Οι τομείς της υγείας και της τεχνολογίας είναι εκείνοι όπου έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη δραστηριότητα στις συγχωνεύσεις, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μπιάνκο, αναλυτή της Bank of America – Merrill Lynch.

Ενας άλλος κλάδος, πρόσφορος για συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις, είναι εκείνος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ο οποίος βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης λόγω των χρεοκοπιών και των εξαγορών προκειμένου να διασωθεί μία επιχείρηση. Περιφερειακές τράπεζες, μικρότερες πιστωτικές τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, θα υλοποιήσουν την καλύτερη στρατηγική που διαθέτουν εάν εξαγορασθούν από έναν από τους 15 μεγαλύτερους οικονομικούς ομίλους, συνολικής κεφαλαιοποίησης 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι κυκλικές βιομηχανίες, όπως οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και οι μεταποιητικές τροφίμων, ανήκουν στην ομάδα όπου μπορεί να σημειωθούν συγχωνεύσεις και εξαγορές. Αφού περιόρισαν δραστικά τις δαπάνες τους, πολλές εταιρείες αυτής της κατηγορίας μπορούν να κοιτάζουν προς τα εμπρός και να ευελπιστούν σε αξιόλογες ταμειακές ροές, ιδιαίτερα μετά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς αυτές.