«Δεν θα ανεχθώ νέα κρούσματα απληστίας»

«Δεν θα ανεχθώ νέα κρούσματα απληστίας»

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αντί να διδαχθούμε από το μάθημα της Lehman Brothers και την κρίση την οποία διερχόμαστε, επιλέγουμε την αδιαφορία». Με την εμφατική αυτή επισήμανση προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τα άπληστα στελέχη της Γουόλ Στριτ ότι δεν θα αφήσει περιθώρια για επιστροφή στις ασωτίες που οδήγησαν στην κρίση. Στο πλαίσιο ομιλίας που εκφώνησε από το ιστορικό κτίριο Federal Hall κοντά στην καρδιά του χρηματιστηριακού κέντρου της Νέας Υόρκης ένα χρόνο μετά την ολέθρια κατάρρευση της εμβληματικής για το αμερικανικό σύστημα επενδυτικής τράπεζας, ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε την απληστία των παραγόντων του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και τόνισε πως η διαφαινόμενη επιστροφή της οικονομίας στην ομαλότητα δεν μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό.

Χρησιμοποιώντας ως αφορμή τη μαύρη επέτειο, ο κ. Ομπάμα απηύθυνε έκκληση τόσο στη Γουόλ Στριτ όσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων να μην επιχειρήσουν να πολεμήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού τομέα των ΗΠΑ. Σε αυτές συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η στενή παρακολούθηση ομίλων που με ενδεχόμενη κατάρρευσή τους θα απειλούσαν να συμπαρασύρουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η επιτάχυνση των διαδικασιών διάσπασης και εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών και η θέσπιση αρχής προστασίας των καταναλωτών στον χρηματοοικονομικό τομέα. Για την υλοποίησή τους, προβλέπεται η ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου της Federal Reserve, με τη θέσπιση εποπτικού συμβουλίου στους κόλπους της για την καταγραφή όλων των εξελίξεων στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο κάτοχος Νομπέλ Οικονομίας, Τζόζεφ Στίγκλιτζ είχε εκφράσει την εκτίμηση πως οι ΗΠΑ έχουν αποτύχει στην «επιδιόρθωση» του τραπεζικού κλάδου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή