Αλλαγές με στόχο την προστασία βιομηχανιών

Αλλαγές με στόχο την προστασία βιομηχανιών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα προστασίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε περίπτωση που αποτύχουν οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για το περιβάλλον στην Κοπεγχάγη παρουσίασαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας τα κράτη-μέλη της Ενωσης, καταθέτοντας μακροσκελέστατο κατάλογο τομέων που θα προστατευθούν εν μέρει ή και ολοκληρωτικά από τους κανόνες περί υποχρεωτικής εμπορίας ρύπων.Η πρόταση επικεντρώνεται σε 164 τομείς στους οποίους θεωρείται πιθανότατη η «φυγή» επιχειρήσεων προς χώρες με πιο ελαστικά κριτήρια για τις εκπομπές ρύπων κι ως εκ τούτου κρίνεται ότι χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία. Οι τομείς αυτοί, στους οποίους περιλαμβάνονται κρίσιμες για την Ελλάδα δραστηριότητες όπως η τσιμεντοβιομηχανία, η εριουργία και κλωστοϋφαντουργία, η εξόρυξη άνθρακα, η κατασκευή δερματίνων ειδών, η βιομηχανία ζάχαρης, η κεραμοποιία, η οινοποιία, αλλά επίσης η χημική βιομηχανία, η χαλυβουργία, η κατασκευή ειδών υγιεινής και πάσης φύσεως μηχανημάτων.

Συνολικά, οι 164 τομείς εκτιμάται ότι εκπροσωπούν το 77% των εκπομπών που εντάσσονται στο σύστημα εμπορίας ρύπων και θα έπρεπε από το 2013 να «αγοράζουν» τις σχετικές «άδειες ρύπανσης» που αποτελούν το κλειδί του συστήματος εμπορίας ρύπων. Οι άδειες προσδίδουν χρηματική αξία στη ρύπανση, καθιστώντας την οικονομικό βάρος για όσους ρυπαίνουν πολύ αλλά και πηγή εισοδήματος (διά της πώλησής τους) για όσους περιορίσουν τις εκπομπές τους.

Με βάση την πρόταση θα συνεχίσουν να λαμβάνουν άδειες ακόμη και δωρεάν, ακριβώς για να μην τεθεί θέμα μετεγκατάστασής τους. Ο κατάλογος ετοιμάσθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με γνώμονα την ένταση του διεθνούς ανταγωνισμού στον κάθε τομέα και το κόστος που θα είχε για τον καθένα η πλήρης υπαγωγή του στο σύστημα εμπορίας ρύπων – αλλά και με προφανή κριτήρια προστασίας των σημαντικών για κάθε χώρα τομέων.

Ο κατάλογος αναμένεται να εγκριθεί οριστικά από τους υπουργούς τον Δεκέμβριο, όμως στόχος δεν είναι μόνο η διάσωση θέσεων εργασίας, που διαφορετικά θα μετανάστευαν προς… φιλικότερες για τους ρύπους χώρες, αλλά και να ασκηθεί πίεση ώστε να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη διεθνής συμφωνία περιορισμού των εκπομπών. Προς τούτο ακριβώς οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών στην Επιτροπή Κλιματικών Αλλαγών του Συμβουλίου υπουργών, που έλαβαν την απόφαση, εξηγούν ότι είναι αναθεωρητέα, προς τα κάτω, σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας αλλά και προς τα πάνω, με ακόμα περισσότερους τομείς, σε περίπτωση αποτυχίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή