Εμπόδια στην απόκτηση δανείων για τις μικρομεσαίες

Εμπόδια στην απόκτηση δανείων για τις μικρομεσαίες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήθηκαν τα εμπόδια στην πρόσβαση δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ πραγματοποιεί έρευνα σε «δείγμα» 6.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ευρωζώνης, το 33% των οποίων δήλωσαν ότι υπάρχει μεγαλύτερη επιδείνωση στην απόκτηση δανείων συγκριτικά με το περυσινό έτος, υπό τη μορφή αυξημένων προμηθειών, χρεώσεων ή μεγαλύτερων απαιτήσεων για εγγυήσεις. Η έκθεση της ΕΚΤ δημοσιεύτηκε σε περίοδο που αναμένεται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία.

Οι ηγέτες του G20, όπως και η επιτροπή τραπεζικής εποπτείας της Βασιλείας, διερευνούν τρόπους για να περιορίσουν στο μέλλον ριψοκίνδυνες τακτικές των τραπεζών που οδήγησαν στην τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και να προετοιμάσουν το έδαφος για την αναδίπλωση υφιστάμενων μέτρων στήριξης των οικονομιών.

Εν όψει της συνόδου κορυφής του G20, δρομολογημένη για τα τέλη της εβδομάδας στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, παρότρυνε την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα να δεχτούν τις συστάσεις του ΔΝΤ για μια αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής προς όφελος όλων. «Η πιο δύσκολη ερώτηση παραμένει αναπάντητη: είναι οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα έτοιμες να αλλάξουν μελλοντικά την πολιτική τους – ακολουθώντας τη συμβουλή του ΔΝΤ για το κοινό καλό και την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Le Monde. Ο ίδιος έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, όπου ο κόσμος δεν θα στηρίζεται στις εξαγωγές κινεζικών αγαθών και την κατανάλωση των Αμερικανών.

Οι μηχανισμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας μπαίνουν στο μικροσκόπιο καθώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν καταβάλει κάθε δυνατό μέσο για να ανασύρουν τις οικονομίες τους από τη βαθύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων επτά δεκαετιών. Παρά την εμφάνιση ορισμένων ενδείξεων βελτίωσης, το οικονομικό κλίμα παραμένει αβέβαιο. Το ΔΝΤ τονίζει σε έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ότι η χρονική στιγμή απομάκρυνσης μέτρων στήριξης της οικονομίας θα προσδιοριστεί από το κατά πόσο κάθε κυβέρνηση έχει επιτύχει τους στόχους της, εάν έχουν υπάρξει κάποιες απρόβλεπτες συνέπειες στις αγορές αλλά και από το μέγεθος των δημοσιονομικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων δαπανών στον προϋπολογισμό. Τα βήματα δε αυτά θα πρέπει να πραγματοποιηθούν συντονισμένα μεταξύ κρατών.

Σήμερα, οι κρατικές παρεμβάσεις χωρίζονται σε τρεις βασικούς τομείς. Πρώτον, κρατικές εγγυήσεις στα νέα τραπεζικά δάνεια ή σε υπάρχοντα στοιχεία του ενεργητικού, όπου μια κυβέρνηση μπορεί απλά να μην παρατείνει την κάλυψη όταν βελτιωθούν οι συνθήκες. Δεύτερον, αναδιάρθρωση των κεφαλαίων των τραπεζών. Σε αυτό το πλαίσιο, η πώληση τραπεζικών μετοχών από το κράτους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις αγορές, αλλά θα σηματοδοτούσε βελτίωση για τον κλάδο. Τρίτον, αγορά προβληματικών τίτλων από φορέα της κυβέρνησης, δηλαδή μια «κακή» τράπεζα. Αν και αυτά τα μέτρα δεν αγγίζουν άμεσα τον κλάδο, μπορεί να οδηγήσουν μία κυβέρνηση σε νέες απώλειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή