Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ενδείξεις σταθεροποίησης που παρουσιάζει η αμερικανική οικονομία είναι αντιληπτές πλέον από τους πάντες, δημιουργώντας ανακούφιση στη Fed και ελπίδες αισιοδοξίας στον υπόλοιπο κόσμο. Οι παρενέργειες από τη «φούσκα» της αμερικανικής στεγαστικής πίστης και το πιστωτικό κραχ, που έχει διαλύσει τον ιστό της κοινωνίας και της οικονομίας στις ΗΠΑ, έχουν σχεδόν ξεπεραστεί. Και σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο μέτωπο του υποτονικού (ακόμη) πληθωρισμού, έχουν αποθερμάνει τους φόβους επενδυτών και κεντρικών τραπεζιτών.

Σήμερα, ξεκινά η κρίσιμη διήμερη συνεδρίαση της Fed’s Open Market Committee (FOMC), η οποία είναι το αρμόδιο συμβούλιο για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, και οι πάντες έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Ουάσιγκτον, όπου και η έδρα της. Η «γλώσσα» του ανακοινωθέντος που εκδίδεται μετά τη λήξη των συνεδριάσεων του συμβουλίου της FOMC και η ερμηνεία του, έχει πάντα εξαιρετική σημασία επειδή φέρει τη σφραγίδα του προέδρου της Fed.

Ολοι περιμένουν το ανακοινωθέν του Μπεν Μπερνάνκι, δηλαδή η «γλώσσα» με την οποία ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης θα μεταφέρει το μήνυμά του προς τους καταναλωτές, επενδυτές και επιχειρήσεις για την αμερικανική οικονομία, την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό που καθορίζουν τη νομισματική πολιτική, αφορά στους πάντες. Κυρίως, όμως αγωνιούν κατά πόσον ο πρόεδρος της Fed θα επαναλάβει ότι δεν θα αλλάξει νομισματική πολιτική εάν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες στην αγορά εργασίας.

Την περασμένη Τρίτη, ο κ. Μπερνάνκι κήρυξε το τέλος της ύφεσης, διαβλέποντας την επερχόμενη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. «Αυτή τη στιγμή, η ύφεση πολύ πιθανό να έχει λήξει και η αμερικανική οικονομία να βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης», εκτίμησε απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο ινστιτούτο Βrookings.

Παράλληλα, όμως, το μήνυμα του κ. Μπερνάνκι ήταν σαφές: «Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα μηδενικά επίπεδα για αρκετό ακόμη χρονικό διάστημα…». Το βασικό επιτόκιο (επιτόκιο που είναι καθοριστικής σημασίας, αφού προσδιορίζει το κόστος χρήματος επί της οικονομίας) μειώθηκε στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα μεταξύ 0 – 0,25% πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Η ανεργία πλήττει βίαια ολόκληρη την επικράτεια και αναμένεται να επιδεινωθεί. Ηδη έχει εκτιναχθεί στα επίπεδα του 9,7%, στα υψηλότερα επίπεδα 26 ετών. Σε μάχη επιβίωσης από τη βαθιά ύφεση και τις συνέπειες της εφιαλτικής πιστωτικής ασφυξίας, οι τομείς της οικονομίας συνεχίζουν να απολύουν. Από την έναρξη της κρίσης, πριν από δύο χρόνια, χάθηκαν 6,9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, έχοντας ανεβάσει στα 15 εκατ. τον αριθμό των ανέργων Αμερικανών, εξέλιξη που αποτελεί βαθιά πληγή και ντροπή για την Αμερική.

Ο πρόεδρος της Fed έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα αλλάξει νομισματική πολιτική εάν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες στην αγορά εργασίας. Δηλαδή, τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να κυμαίνονται σε μηδενικά επίπεδα, λόγω των υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων που ασκούνται στην οικονομία.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Wall Street, οι περισσότεροι εκτιμούν πως αυτό σημαίνει τουλάχιστον μέχρι και το 2010.

Τα χειρότερα της πιστωτικής κρίσης προφανώς έχουν περάσει, αλλά τα μεγάλα ερωτήματα που άφησε πίσω, μένουν να απαντηθούν. Οι γενναίες ενέσεις ρευστότητας και η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα έχουν λειάνει τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή