Το Ιράν αντικαθιστά τα δολάρια με ευρώ

Το Ιράν αντικαθιστά τα δολάρια με ευρώ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν προτίθεται να στρέψει τα συναλλαγματικά του αποθέματα από το δολάριο στο ευρώ, παρέχοντας μία απάντηση στο σχέδιο των ΗΠΑ να απομονώσει την Τεχεράνη εξαιτίας του επίμαχου πυρηνικού της προγράμματος. Την είδηση ανέφερε το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας, ενώ νωρίτερα φέτος, το Ιράν είχε ανακοινώσει τη μετάβαση σε ευρώ για τις πωλήσεις αργού πετρελαίου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% του εισοδήματος της χώρας από το εξωτερικό. Με ημερήσια παραγωγή 4,2 εκατ. βαρέλια, το Ιράν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα του ΟΠΕΚ, ενώ σύμφωνα με έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, τα συναλλαγματικά του αποθέματα διαμορφώθηκαν στα 54 δισ. δολάρια κατά το τρίτο τρίμηνο του 2008.

Η αμφισβήτηση του Ιράν στην παντοδυναμία του δολαρίου έρχεται να προστεθεί στις δηλώσεις του Κινέζου πρωθυπουργού ότι το ασιατικό έθνος «ανησυχεί» για την ασφάλεια των επενδύσεών του, καθώς η αποδυνάμωση του δολαρίου διαβρώνει την αξία των 2,1 τρισ. δολαρίων που κατέχει σε συναλλαγματικά αποθέματα. Η Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικών ομολόγων, πρόσθεσε 24,1 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, μετά από καθαρές πωλήσεις 25,1 δισ. δολαρίων τον Ιούνιο. Το ετήσιο ποσοστό της ασιατικής χώρας έχει αυξηθεί 10% φέτος. Την περασμένη εβδομάδα, ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια χαρακτήρισε την πρόταση της Κίνας, για ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα που θα βασισθεί στα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα του ΔΝΤ, «αναπόφευκτη». Παράλληλα, όμως, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε βιαστική κίνηση της Κίνας για τη διαφοροποίηση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων μέσω της αγοράς ευρώ θα ανεβάσει την αξία του ενιαίου νομίσματος, προκαλώντας αρνητικές συνέπειες για την Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, για την ώρα η ζήτηση για τα αμερικανικά ομόλογα καλά κρατεί. Οι διεθνείς επενδυτές αυξάνουν τις αγορές ομολόγων, στοιχηματίζοντας ότι ο αμερικανικός πληθωρισμός θα παραμείνει υπό έλεγχο, ακόμα και μετά την πτώση του δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους και το άνοιγμα του ελλείμματος στο 1 τρισ. δολ. Συγκεκριμένα, οι επενδυτές του εξωτερικού αγόρασαν το 43,1% των ομολόγων και γραμματίων συνολικής αξίας 1,41 τρισ. δολαρίων φέτος, σε σχέση με το 27,1% από τα 527 δισ. δολάρια που εκδόθηκαν το 2008. Οι λογαριασμοί δολαρίων έχουν ανέλθει φέτος στο 65% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων, έναντι του 62,8% στα μέσα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή