ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν συντομια

«Η Τουρκία δεν χρειάζεται τη στήριξη του ΔΝΤ»

Η Τουρκία δεν φέρεται να χρειάζεται αυτή τη στιγμή την οικονομική στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του γενικού διευθυντή του, Ντομινίκ Στρος-Καν (φωτογραφία). Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον διεθνή οργανισμό μετά την εκπνοή της προηγούμενης συμφωνίας δανειοδότησης 10 δισ. δολαρίων πέρυσι τον Μάιο. «Η Τουρκία είναι μία αναπτυσσόμενη οικονομία επί του παρόντος, αν και σύντομα θα εξελιχθεί σε μία ταχέως αναπτυχθείσα και ισχυρή οικονομία», επισημαίνει ο κ. Στρος-Καν. Μετά τέτοιες δηλώσεις εντείνονται τα ερωτήματα, σχετικά με το εάν η Αγκυρα θα συμφωνήσει με το ΔΝΤ σε νέο πλαίσιο στήριξης, ενώ το μεσοπρόθεσμο οικονομικό της πρόγραμμα έγινε ευνοϊκά αποδεκτό από τον διεθνή οργανισμό. Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπακάν, διευκρίνισε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει νέα συμφωνία, αλλά δεν θα έλθει το τέλος του κόσμου, εάν δεν επιτευχθεί.

Δύσκολες διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Opel ξεκίνησαν χθες μεταξύ της Magna International, της νέας ιδιοκτήτριας εταιρείας, και των εργαζομένων της πρώτης. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της Opel, οι συνομιλίες λαμβάνουν χώρα στο προάστιο της Φρανκφούρτης, Ρίσελχαϊμ. Αφορούν τις σχεδιαζόμενες περικοπές 10.500 θέσεων εργασίας από τις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις της Opel, δηλαδή το 20% των συνολικών στη Γηραιά Ηπειρο. Εξ αυτών, οι 4.400 βρίσκονται στο εργοστάσιο του Μπόχουμ στη Γερμανία.

Ακριβότερα τα 30ετή ομόλογα

Ακριβότερος αποδεικνύεται ο δανεισμός της Ισπανίας, καθώς έχει αυξηθεί η απόδοση των κρατικών ομολόγων τριακονταετούς διάρκειας με λήξη τον Ιούλιο του 2041, που εξέδωσε η κυβέρνηση της Ισπανίας. Κατά την πώληση ομολόγων ύψους 4,5 δισ. ευρώ, η απόδοσή τους ήταν υψηλότερη κατά 4 μονάδες βάσης σε σύγκριση με όσα λήγουν το 2040. Ωστόσο, αναλυτές, όπως ο Πάντραϊκ Γκάρβεϊ, της ΙΝG Groep, προέβλεπε ακόμη μεγαλύτερη απόδοση, μέχρι και 8 μονάδων βάσης. Σε κάθε περίπτωση, η Ισπανία επιταχύνει τις πωλήσεις κρατικών τίτλων, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το διογκούμενο δημοσιονομικό της έλλειμμα. Πριν από την έκδοση των προαναφερθέντων ομολόγων, η κυβέρνηση είχε εκδώσει ομόλογα τριετούς διάρκειας ύψους 2,5 δισ. δολαρίων.

Στην έκδοση μετοχών θα προχωρήσει η RΒS

Την αρωγή των μετόχων της αναμένεται να ζητήσει η τράπεζα Royal Bank of Scotland, η οποία επιβίωσε χάρις στην κρατική παρέμβαση. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times, η βρετανική τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει μετοχές αξίας πολλών δισεκατομμυρίων στερλινών, ώστε να εμποδίσει την κυβέρνηση να αυξήσει το μερίδιό της σε αυτήν. Επί του παρόντος, η Βρετανία διατηρεί μερίδιο 70% και σκοπεύει να το αυξήσει έως και στο 84,5%. Ο επικεφαλής της RBS, Στέφεν Χέστερ, φέρεται να έχει ξεκινήσει επαφές με επενδυτές για πιθανή αύξηση κεφαλαίου τις προσεχείς εβδομάδες, ώστε να συγκεντρώσει περί τα 3 – 5 δισ. λίρες. Επισήμως το πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας υπό δημόσιο έλεγχο, δεν σχολίασε το δημοσίευμα.

Σε αύξηση κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ προχωράει η Βanco Santander

Υπό το πρίσμα της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της θυγατρικής της στη Βραζιλία, η Βanco Santander θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου σχεδόν 5 δισ. ευρώ ή 7,35 δισ. δολαρίων. Η διαδικασία θα υλοποιηθεί μέσω της πώλησης μετοχών της Banco Santander Brasil, οι οποίες θα ισοδυναμούν με το 16,21% του μετοχικού της κεφαλαίου. Μέχρι στιγμής, η εν λόγω πώληση συνιστά και τη μεγαλύτερη τους είδους που έχει υλοποιηθεί στη χώρα. Η αμέσως χαμηλότερη ήταν εκείνη των 4,3 δισ. δολ. του Ιουνίου της Cia. Brasileira de Meios de Pagamento, μονάδας της Visa στη Βραζιλία.

Στον έλεγχο της Dell πέρασε η Ρerot Systems αντί 3,9 δισ. δολ.

Σε εξαγορά της Ρerot Systems προέβη η Dell, καταβάλλοντας τίμημα σχεδόν 3,9 δισ. δολαρίων. Στόχος της εξαγοράς της εταιρείας παροχής υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας είναι να επεκτείνει η Dell τις δραστηριότητές της πέραν του πεδίου των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η Perot θα εμπλουτίσει την πελατειακή βάση της Dell και τις υπηρεσίες που προσφέρει προς τις επιχειρήσεις. Η Dell προσφέρει 30 δολάρια σε ρευστό ανά μετοχή της Perot, ποσόν που ισοδυναμεί με προσαύξηση 68% επί του κλεισίματος της Παρασκευής.