«Να αλλάξει ο διεθνής οικονομικός χάρτης»

«Να αλλάξει ο διεθνής οικονομικός χάρτης»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη για μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας ώστε να επιτύχει μια πιο ισόρροπη ανάπτυξη, προβάλλει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εν όψει της συνόδου κορυφής του G20, η οποία αρχίζει μεθαύριο – μια κατεύθυνση προς την οποία θα επιχειρήσει να οδηγήσει τους ομολόγους του από τις είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Οπως δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, οι χαράσσοντες πολιτική στη διεθνή σκηνή θα πρέπει να απαντήσουν με αυτόν τον τρόπο στη σοβαρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Οι ΗΠΑ προτείνουν νέο ευρύ οικονομικό πλαίσιο, στο οποίο θα δεσμευθούν οι συμμετέχοντες ηγέτες, ώστε να επιδιώξουν την υλοποίηση πολιτικών για ισχυρότερη και περισσότερο ισορροπημένη ανάπτυξη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει, ωστόσο προέβλεψε ότι η ανεργία θα παραμείνει υψηλή και το επόμενο έτος. Οπως τόνισε, τώρα είναι η στιγμή να αναδιαμορφωθεί η ισορροπία της παγκόσμιας οικονομίας, μετά από δεκαετίες υπερκατανάλωσης εκ μέρους των Αμερικανών.

Οπως διαβεβαιώνει από την πλευρά του και ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, η κρίση δεν προκάλεσε «το τέλος του κόσμου», ωστόσο προειδοποιεί ότι «η ανάκαμψη θα αποβεί βραδεία και επώδυνη». Ο γνωστός ακαδημαϊκός επισημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ακόμα προβλήματα, «αλλά δεν βυθίστηκε στην άβυσσο».

Ο ίδιος εντοπίζει ως το πιο αξιοσημείωτο ζήτημα τη σημαντική υποχώρηση του διεθνούς εμπορίου και θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα να ανακάμψει η οικονομία με κινητήριο μοχλό τις εξαγωγές, και την Κίνα ειδικότερα. Αρκετά χρόνια πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, οι οικονομολόγοι προειδοποιούσαν για τους κινδύνους των ανισορροπιών, όπως τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα εξαγωγικών χωρών, σαν της Κίνας, λόγου χάριν, και τα αντίστοιχα μεγάλα ελλείμματα των ΗΠΑ και άλλων. «Δεν δυνάμεθα να επιστρέψουμε στην εποχή, που η Κίνα ή η Γερμανία απλώς μας πουλούσαν τα πάντα, εμείς δανειζόμασταν μέσω πιστωτικών καρτών, αλλά δεν πουλούσαμε τίποτε σε αυτές», υπογραμμίζει πλέον και ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στην πρόταση των ΗΠΑ προς το G20, και χωρίς να ονομάζονται συγκεκριμένες χώρες, υποδηλώνεται ότι οι ίδιες θα πρέπει να αποταμιεύουν περισσότερο και να μειώνουν το έλλειμμα, η Κίνα να βασίζεται λιγότερο στις εξαγωγές και η Ευρώπη να καταστεί ελκυστικότερος τόπος επενδύσεων. Σημειωτέον ότι η σύνοδος της «Ομάδας των Είκοσι» στο Πίτσμπουργκ είναι η τρίτη, η οποία συγκαλείται σε διάστημα μικρότερο του έτους. Φέρνει κοντά τους ηγέτες των χωρών, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% της παγκόσμιας οικονομίας.

Σε αυτή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εστιάσουν στη ρύθμιση του τραπεζικού κλάδου, ασκώντας πιέσεις για μια διεθνή συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας οι απολαβές και τα μπόνους των τραπεζικών στελεχών θα πρέπει να ελαττωθούν. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με προεξάρχοντες τους Ολλανδούς και τους Γερμανούς, επιδιώκουν περικοπές στα μπόνους των τραπεζιτών, ώστε να ισοσταθμιστούν με τις πάγιες ετήσιες αποδοχές τους. Την πρόταση δεν υποδέχονται ευνοϊκά οι Αμερικανοί, οι οποίοι, πάντως, στηρίζουν μια άλλη προτεινόμενη μεταρρύθμιση, για την αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, μία ευρωπαϊκή επιτροπή ειδημόνων απηύθυνε χθες έκκληση στους «Είκοσι» να πιέσουν τις τράπεζες, ώστε να ενισχύσουν σημαντικά τα αποθεματικά τους, για να οπλιστούν έναντι μελλοντικών κρίσεων και να μη χάσουν την ευκαιρία που διαμορφώνει η σημερινή συγκυρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή